Izložba mladog slikara Pavla Jovovića u Nacionalnoj galeriji

Izložba mladog slikara Pavla Jovovića u Nacionalnoj galeriji

Društvo -
Novinar Aleksandar Gajšek je u petak 18. 3. otvorio samostalnu izložbu pod nazivom ,,Stare Zjale“ mladog umetnika, francuskog đaka, Pavla Jovovića u Nacionalnoj galeriji.

,,Tako mlad, a već uspešan“, reči su mnogih kritičara, umetnika, i novinara koji su prisustvovali otvaranju izložbe. Umetnik je posle studiranja na Fakultetu lepih umetnosti u Beogradu, studirao i izlagao u Parizu na akademiji Bozar u klasi čuvenog slikara Filipa Konjea. Ipak je rešio da se vrati u Srbiju i svoju inspiraciju potraži u tradicionalnoj srpskoj umetnosti, u misteriji šare starih srpskih ćilima. Njegove slike su bajke naših predaka, magijskog sadržaja, povezane ekspresivnim potezima sa unutrašnjim, duhovnim životom umetnika.

Poznati likovni kritičar Milutin Dedić je rekao: ,,Pavlove slike zadržavaju pažnju posmatrača. One se ne iscrpljuju jednim pogledom već zahtevaju iščitavanje. Uspostavio je harmoničnu ravnotežu svog likovnog jezika i znakova iz bogate riznice našeg narodnog stvaralaštva. Na taj način održaće se životna veza sa prošlošću kao zaloga za budućnost. Osećam da će se o doprinosu Pavla Jovovića u ostvarivanju ovog cilja tek govoriti.“

U kritici umetnikovog rada, Miloš Šobajić kaže da su Pavlove slike ,,bojna polja po kojima besne bitke i ratovi, potvrđujući kontinuitet života, njegovu večnu obnovu i ponavljanje.“

Posetioci izložbu Pavla Jovovića mogu posetiti do 4. 4. 2016. godine u Nacionalnoj galeriji.

Pavle Jovović je rođen u Užicu 1989. godine. Osnovne studije je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i osnovne i master studije u Parizu na Fakultetu lepih umetnosti- Bozar. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Radove mladog umetnika mozete pogledatina internet adresi: www.pavlejovovic.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track