POTRESNA ISPOVEST MIROSLAVA IZ VARVARINA: Čuo sam vrisku devojčica sa ograde srušenog mosta
Foto: Tanjug Tanja Valič

Nikada neće zaboraviti 30. maj

POTRESNA ISPOVEST MIROSLAVA IZ VARVARINA: Čuo sam vrisku devojčica sa ograde srušenog mosta

Društvo -
VARVARIN - Nikada neću i ne mogu zaboraviti to što se desilo 30. maja 1999. godine...

Čuo sam vrisku devojčica koje su se držale za ogradu srušenog mosta i potrčao da im pomognem, priča Miroslav Dakić, jedan od teško ranjenih meštana Varvarina tokom NATO bombardovanja te varoši.

Dakić priča da je, dok je pokušavao da pomogne povređenima, usledio još jedan nalet bombardera i da je tom prilikom i on ranjen u levu nogu i levu ruku. Slična je priča i Momčila Jevtića, čija je kuća u blizini mosta. "Tog dana sam pecao na dvadesetak metara od mosta, kad je udarilo prvi put. Čuo sam zapomaganje povređenih i pritrčao da im pomognem. Video sam povređene devojčice na ogradi mosta. Usledio je još jedan nalet i tada sam ranjen u ruku, glavu i imam 64 gelera u nozi", rekao je Jevtić.

Vazdušne snage NATO u nedelju 30. maja 1999. godine sa četiri projektila bombardovale su most na Velikoj Moravi u Varvarinu. Tad je poginulo deset ljudi, a teško ranjeno njih 17. Najmlađa žrtva bila je petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu. Napad se desio na dan Svete Trojice, kad je Varvarin bio prepun ljudi.

Danas će, nakon verskog obreda i odavanja počasti ispred spomenika ubijenima, premijer Aleksandar Vučić, predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković i članovi porodica nastradalih položiti vence u Veliku Moravu. Skupu će se obratiti premijer, predsednik opštine i otac poginule Sanje, a komemorativnom skupu prisustvovaće preživeli, porodice poginulih u Varvarinu, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri u vladi, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici SPC, članovi diplomatskog kora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track