PREPUCAVANJE POGREBNIKA: Privatni grobari štete budžet za 50 miliona evra
Foto: Shutter

Direktor JKP „Pogrebne usluge“ optužuje

PREPUCAVANJE POGREBNIKA: Privatni grobari štete budžet za 50 miliona evra

Društvo -
Dok oni rade u sivoj zoni, javna pogrebna preduzeća uredno izmiruju sve poreske i druge obaveze koje imaju prema državi

Privatna pogrebna preduzeća, koja posluju u sivoj zoni, godišnje oštete budžet Republike Srbije i za šest milijardi dinara, odnosno 50 miliona evra, tvrdi za Kurir Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge“.

- Za razliku od javnih preduzeća, privatne agencije koje se bave ovim poslom posluju u sivoj zoni i svake godine oštete budžet Srbije za 30 do 50 miliona evra. Očigledan dokaz da privatnicima posao dobro ide jeste taj što ih ima, kako se navodi, 400, a javnih preduzeća 10 puta manje! - naveo je Baltovski, odbacivši kao netačne navode pojedinih privatnih pogrebnika da je nacrt novog zakona o komunalnim delatnostima „monopolistički“ i da će dovesti do gašenja privatnih pogrebnih preduzeća.On ističe da je „jedini monopol koji javna preduzeća imaju poštovanje svih važećih zakonskih propisa koji regulišu pogrebnu delatnost“, te da neće doći do povećanja cena pogrebnih usluga.

- To znači da jedino javna preduzeća imaju u potpunosti usklađeno poslovanje u skladu sa zakonom. Uredno izmiruju sve poreske i druge obaveze, dakle pune državni budžet, imaju prijavljene zaposlene, poštuju sve zakonske odredbe koje su predviđene da se ova veoma osetljiva delatnost usklađuje sa svim zdravstvenim, sanitarnim i drugim bezbednosnim standardima - navodi Baltovski, koji smatra da delatnost sahranjivanja, prevoza i čuvanja posmrtnih ostataka treba da ostane pod kontrolom države, odnosno jedinica lokalne samouprave.R. K.

Fond PIOZA SAHRANU 35.000 DINARANaknada pogrebnih troškova, koja se isplaćuje familijama preminulih penzionera ili onome ko je platio sahranu, u martu, aprilu i maju 2016. godine iznosi 35.196 dinara. Ovo je naknada za korisnike penzija svih kategorija, saopštio je Fond PIO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track