Beogradska premijera dokumentarca "Zatvorska molitva" ovog petka u kripti Hrama Svetog Save

ADRIJA MEDIJA GRUPA NAJAVLJUJE

Beogradska premijera dokumentarca "Zatvorska molitva" ovog petka u kripti Hrama Svetog Save

Društvo -

Prvi dokumentarni film u produkciji naše medijske kuće biće prikazan u petak 8. aprila 2016. u 19 časova uz blagoslov i prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

„Zatvorska molitva“, prvi dokumentarni film u produkciji Adrija medija grupe, koji potpisuje reditelj Miljan Gogić, uspešno nastavlja svoj život.

Nakon martovske premijere, koja je s oduševljenjem propraćena u Nišu, beogradska publika biće u prilici da 8. aprila u 19 sati u kripti Hrama Svetog Save vidi ovo vrsno dokumentarno ostvarenje o pokajanju grupe zatvorenika KPZ Niš, koji su svojim rukama obnovili crkvu unutar zatvora. Beogradska premijera održaće se s blagoslovom i uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

„Zatvorska molitva“ je priča o ljudima, veri i pokajanju pretočena u kratkometražni dokumentarni film. Crkvu Svetog Stefana Dečanskog podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević 1934. godine, samo nekoliko meseci pre nego što će biti ubijen. Danas se ona nalazi u okviru zidina Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Posle Drugog svetskog rata crkva je zapuštena, a jedno vreme je služila i kao kuhinja za zatvorenike.

Pre nešto više od dve godine zatvorenici su pokrenuli inicijativu da obnove hram unutar zatvorskih zidova. U tome je učestvovalo 500 zatvorenika i 150 radnika ove ustanove. Crkvu su obnavljali i oni koji nisu bili pravoslavne veroispovesti.

Upravnik niškog zatvora Aleksandar Grbović je prilikom niške premijere pohvalio ekipu Adrija medija grupe zbog toga što su „stvarni život u KPZ pretočili u dokumentarni film“:

„Sve njih okupila je ideja da stvore mesto gde će se moliti Bogu. Međutim, rad na projektu bio je univerzalno iskupljenje, šire od vere u jednog Boga“, kazao je Grbović u Nišu.

Antonije Vulović i Vladimir Žujko bili su snimatelji ovog filma, a organizator i urednik Anđela Popović. Za montažu je bio zadužen Branko Maksimović, a postprodukciju Ivan Tanasković. Muziku su komponovali Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić, a postprodukciju zvuka uradio je Branko Topalović.

Dođite da zajedno pogledamo ovo ostvarenje o ljudima, veri i pokajanju. Ulaz na projekciju filma je slobodan, ali je broj osoba koje kripta može da primi ograničen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track