KOMEMORATIVNA SVEČANOST NA VIDU: Plava grobnica podseća koliko je skupa reč sloboda!
Foto: Printscreen

100 godina od albanske golgote

KOMEMORATIVNA SVEČANOST NA VIDU: Plava grobnica podseća koliko je skupa reč sloboda!

Društvo -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodi danas delegaciju na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido.

11.00 Usledio je govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Pokušajte da zamislite ovo bujno zeleno ostrvo pre jednog veka. Golo, kamenito, a na njemu jedna od najvećih drama u istoriji srpskog naroda. Čitav vek ga pominjemo kao "Ostrvo smrti"", jer je poslednje konačište srpskih junaka. Njih su u dalekoj Srbiji čekali majke, očevi, braća i sestre, znajući da srpskog vojnika niko i ništa neće sprečiti da se vrate svojoj kući", istakao je Nikolić.

On je dodao i da Solunski front 1915. godine nije mogao da spase srpsku vojsku.

"Pomogli bi nam da su mogli. Verovali smo u sebe i naterali saveznike da nam dozvole da probijemo front, slomimo kičmu Silama osovine i okončamo strahovit rat. Sve njih Srbija nikada neće zaboraviti. Nama su pričali, a i mi svojoj deci, o Plavoj grobnici i o tome koliko je skupa reč sloboda", zaključio je Nikolić.

10.53 Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Janis Amanatidis rekao je da današnji komemorativni skup pokazuje jačinu tradicionalnih odnosa koji povezuju Srbiju i Grčku.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Lokalno stanovništvo Grčke organizovalo se odmah po dolasku iznemoglog naroda na Krf, što je rezultiralo neverovatnim oporavkom velikog broja srpskih vojnika. Zato naše dve države moraju biti garant mira u čast naših slavnih predaka", podsetio je Amanatidis.

10.40 Prisutnima se obratio gradonačelnik Krfa Kostas Nikolozos.

"Na ovom svetom mestu odajemo počast onima koji su izgubili živote za svoju zemlju i upućujemo snažnu poruku humanizma celom svetu. Žrtve rata svuda i uvek imaju isti izgled - namučeni, bolesni i gladni, izloženi svim opasnostima. Uz pomoć saveznika, Krf se organizovao kako bi spasao što više ljudskih života. Uprkos tome, oko 10.000 ljudi ostalo je zauvek u toploj zemlji i slanim vodama Krfa. Oni nas podsećaju na prijateljske odnose i oprez da se takva prošlost nikada više ne ponovi", naveo je u svom govoru Nikolozos.

10.36 Komemorativna svečanost nastavljena je minutom ćutanja prisutnih u čast palih srpskih boraca i intoniranjem državnih himni Srbije i Grčke.

10.22 Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem, polaže vence ispred Mauzoleja-spomen kosturnice, uz odavanje državnih počasti.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

09.58 Ceremonija je počela služenjem pomena za dušu palih boraca koje predvode mitropolit krfski Nektarije i mitropolit srpski Amfilohije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nakon centralne komemorativne svečanosti u Mauzoleju - spomen kosturnici i polaganja venaca na Mornarički krst, Nikolić će položiti venac u "Plavu grobnicu".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Predsednik Srbije će prisustvovati otvaranju nove stalne postavke "Srbi na Krfu 1916-1918" u Srpskoj kući.

Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se pre 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsednik Srbije dodeliće Sretenjski orden opštini Krf.

U delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track