EPS prema EU standardima

Održivi razvoj

EPS prema EU standardima

Društvo -
Energetska efikasnost je novi državni resurs, veći od uglja, vode, vetra, solarne energije

BEOGRAD - Da ne pada crni sneg.

Energetska efikasnost, zbog toga što je naša država energetski neefikasna, naš je najveći resurs, veći od uglja, vode, vetra, solarne energije... Razvojem projekata koji povećavaju energetsku efikasnost dobija se najviše energije. I kako tvrdi generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, cela strategija EPS bazirana je na tom konceptu.

- Nije to samo manji utrošak goriva već i smanjenje emisija štetnih materija i usvajanje EU standarda zaštite životne sredine. U domenu proizvodnje svi novi blokovi koje ćemo praviti projektovani su u takozvanim naprednim tehnologijama visoke energetske efikasnosti. To se najbolje videlo na primeru Novog Sada u TE-TO, koji je sa starom tehnologijom u režimu proizvodnje imao efikasnost do 35 odsto, dok će nova jedinica koju budemo pravili imati i do 60 odsto, a u kombinovanom režimu i do 90!

Podsećanja radi, energetska efikasnost TENT 3 biće 43, a sadašnje tehnologije postižu maksimum 35 odsto.

Očišćene reke

- Inače, remontna sezona u EPS počela je 7. marta, a kapitalnim remontima od 2001. do 2011, kroz remonte i rehabilitacije, dobijeno je povećanje energetske efikasnosti - to može da se izrazi kao rad novog bloka od 850 megavata koji proizvodi 365 dana godišnje! U Obrenovcu je svojevremeno padao crni sneg, vetar je navlačio pepeo s deponije. Ali nove tehnologije koje smo uveli to su sasvim eliminisale i ljudi su zaboravili na to. Obrenovac je sada čist grad. Uz to, smanjili smo zagađenje podzemnih voda, jer su sve štetne materije izlazile iz deponija u Dunav u Kostolcu i u Savu u Obrenovcu - objašnjava Marković.

Samo tehnologija koja je uvedena u termoelektrane za 10 puta je smanjila emisije štetnih materija. U nizu ekoloških projekata EPS je i izgradnja vetroparka u Kostolcu. Lokacija je, inače, u vlasništvu EPS, a ogledna analiza pokazala je da će za početak biti moguća proizvodnja od 30 megavata, s mogućnošću širenja do 200 megavata.

Vetropark Kostolac

- Bio nam je izazov da uz mnoštvo privatnih investitora koji su dobili dozvole za 2.400 magavata započnemo svoj ekološki projekat. Zasad nijedna privatna vetrenjača nije zaživela - kaže Marković.

U Nacionalnom parku Mokra Gora imamo projekat sa Kusturicom iz domena obnovljivih izvora. Vrlo brzo počeće da radi mala HE, planira se izgradnja solarnog parka i osnivanje centra za obnovljive izvore energije u Srbiji zajedno sa SANU.

(O. N.)

Šta je pametno, a šta napredno

Najveći projekat energetske efikasnosti EPS je uvođenje sistema upravljanja potrošnjom električne energije preko smart sistema. Iako postoje politički otpori, uz ulaganje 140 miliona evra, godišnji gubici biće smanjeni za čitavih 120 miliona evra! Inače, smart sistemi se pogrešno provode kao pametni, dok je pravo značenje - napredni, što politički osporavaju baš oni koji se tako sami nazivaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track