Najnovije vesti

(KURIR TV) ĐURĐEVDAN U KASARNI DEDINJE: Garda Vojske Srbije obeležila 186 rođendan
Foto: Stefan Jokić

Formirana u Požarevcu

(KURIR TV) ĐURĐEVDAN U KASARNI DEDINJE: Garda Vojske Srbije obeležila 186 rođendan

Društvo

BEOGRAD -  Pripadnici Garde, elitne jedinice Vojske Srbije danas su obeležili dan jedinice, 6. maj i 186. godišnjicu formiranja, u znak sećanja na 6. maj iz 1830. kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.

Obeležavanjem Đurđevdana kao Dana garde nastavlja se tradicija duga 186 godinu jer je na taj dan 1830. u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe Gvardije, koju je činilo 120 najstasitijih i najuglednijih momaka iz svih nahija srpske kneževine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na svečanosti da su dosadašnjim radom i zalaganjem pripadnici Garde VS zaslužili divljenje i poverenje svih gradjana. On je naveo da su snaga i uvežbanost, dostojanstvo i vojnički ponos pripadnika Garde prva slika i prvi utisak koji o njoj stiče svaki zvaničnik iz sveta koji dolazi u goste.

"Jedinstven strojevi korak, vojnička disciplina, uvežbanost i izvanredno vojničko i ljudsko ponašanje izvan parade i kasarne oduševljavaju gradjane širom sveta. Na takvu elitnu jedinicu VS možemo se osloniti s ponosom", rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, ne menjajući namenu od osnivanja do danas, Garda je nastavila da čuva otadžbinu, čast države i naroda. "Ova jedinica je u prethodnoj godini ostvarila zavidne rezultate realizujući čak 238 vojnih počasti, 27 nastupa reprezentativnog orkestra Garde, dva egzercira, šest počasnih artiljerijskih paljbi, prevoženje 162 strane vojne delegacije kao i 226 aktivnosti u reprezentativnim objektima", rekao je on. Predsednik Srbije je posebno istakao učešče Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu i dodao da je sa gardistima pre tri nedelje obeležena 100. godišnjica iskrcavanja Srpske vojske na Krf u Prvom svetskom ratu.

(EPK/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...