VELIKO SRCE ŠKOTSKE ZA SRPSKU DECU: Potomci srpskih dečaka na svečanosti u Edinburgu
Foto: Printscreen Twitter

Humanost u vreme Prvog svetskog rata

VELIKO SRCE ŠKOTSKE ZA SRPSKU DECU: Potomci srpskih dečaka na svečanosti u Edinburgu

Društvo -

LONDON - Sto godina pošto je jedna škola u Edinburgu pružila utočište grupi srpskih dečaka izbeglih od strahota Prvog svetskog rata, njihovi potomci doputovaće u škotsku prestonicu da prisustvuju obeležavanju tog događaja, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Grupa od 27 dečaka, od kojih je najmlađi imao 12 godina, stigli su te 1916. godine u školu Džordž Heriot, pošto su izbegli iz Srbije, koja je tada pala u ruke armija Nemačke i njenih saveznika, prenosi BBC, dodajući da su neke izbeglice zbrinute u Glazgovu, Dandiju i Aberdinu.

Bili su to srećnici, koji su preživeli povlačenje preko planina Albanije i Crne Gore prethodne zime, kada je umrlo više od 8.000 dečaka, od hladnoće, gladi i bolesti, kao i od napada Albanaca, navodi BBC.

Za samo nekoliko godina život ovih dečaka se promenio, zahvaljujući Škotskoj i školi Džordž Heriot, koji su im pružili novu životnu šansu.

Istoričarka Luiz Miler, koja je istraživala povest "Srpskih momaka", kaže da su oni preživeli nezamislive patnje, da su znali jedva po koju reč engleskog, ali da ih je škola prigrlila, a ljudi Edinburga podržali tokom ratnih godina, sve do dana kada su mogli da se vrate onome što je ostalo od njihovih domova.

Istoričarka dodaje da su u škotskoj školi momci iz Srbije postali slavni kao igrači ragbija: "Dečaci, koji nikada ranije nisu igrali ragbi, naučili su tu igru i pokazali izvanredan i neočekivan talenat".

U obeležavanju uspomene na dečake iz Srbije, koji su pre jednog veka utočište pronašli u Škotskoj, njihovim potomcima će se u Edinburgu pridružiti ambasadori Srbije u Britaniji Ognjen Pribićević i Velike Britanije u Beogradu Denis Kif, preneo je BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track