POP BACIO ANATEMU: Proklinjem žene koje abortiraju
Foto: Printscreen

Kao da je srednji vek

POP BACIO ANATEMU: Proklinjem žene koje abortiraju

Društvo -

Protojerej-stavrofor Zarije Zarić blagoslovio lekare iz bolnice „Stefan Visoki“ iz Smederevske Palanke koji nisu hteli da trudnici obave kiretažu zato što je bilo crveno slovo

Kurirov tekst o tome kako doktori u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci ne rade kiretažu na crveno slovo potresao je Srbiju.Zaga Stankić, majka troje dece, došla je da prekine trudnoću pošto su je lekari prethodno upozorili da je zbog problema s jajnicima možda neće dobro podneti. Ali ginekolozi u Palanci nisu hteli da izvrše zahvat jer je bio crkveni praznik - Duhovski utorak.

Kiretaža je dozvoljena svaki dan... Zakon ne poznaje crkvene praznike
Kiretaža je dozvoljena svaki dan... Zakon ne poznaje crkvene praznike

Protojerej-stavrofor Zarije Zarić u potpunosti je podržao doktore iz „Stefana Visokog“ i preko ovog slučaja zapravo bacio anatemu na sve žene koje se usude na abortus.- Prokleta bila ako ona bude optuživala lekare! Ja je proklinjem! Da ona njih optuži što nisu hteli na praznik da to urade! Pa imaju i oni u sebi pravoslavlje, Bog ih blagoslovio! Njoj nek Bog oprosti i da pameti da to više nikad ne uradi. To što je ona tražila, to je čedoubistvo! Ona hoće da ubije nevin plod i svaka čast tome lekaru koji ju je odbio - nabrajao je Zarić.On je čvrst pri stavu da je veliki zločin abortusom ubiti svoje dete, pogotovo na crveno slovo. Smatra da lekari treba da leče na crveno slovo, ali ne i da ubijaju.- Ne može ona da okrivljuje lekare što su je odbili na crveno slovo. Hvala im što nisu to uradili, to otvoreno kažem. Nije bilo to hitno, da je, ne daj bože, u pitanju nečiji život... Nije krvarila, oni su procenili da nije hitno. Strašne su to stvari pomisliti, a kamoli uraditi. Kud je išla na praznik to da radi?! Kao da je đavo ušao u nju! Pa kako na Duhove, rođendan crkve Hristove to da radi - pita protojerej Zarić, koji kaže da treba da se izleči i da rodi još koje dete.

Svi zaćutali... Bolnica „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci
Svi zaćutali... Bolnica „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci

Dimitrije Kalezić, protojerej-stavrofor i profesor u penziji Bogoslovskog fakulteta, kaže da je lekar došao u bolnicu da radi a ne da pije kafu.- Kako je onda došao na posao ako je crveno slovo? Bez obzira na datum i to da li je crveno slovo ili nije, radni je dan, a on je došao na svoje radno mesto - naglašava Kalezić.Iz Ministarstva zdravlja o ovom slučaju nismo dobili odgovor do zaključenja broja.

Klinički centar SrbijePRE ABORTUSA KOD SVEŠTENIKAPre tri godine objavljen je dokument u kome je pisalo da se ženama koje odluče da izvrše abortus u Kliničkom centru Srbije preporučuje da se konsultuju sa sveštenikom u okviru te ustanove.- Nalaže se Institutu za akušerstvo KCS da u postupku sprovođenja Zakona o postupku prekida trudnoće u zdravstvenoj ustanovi obezbedi da svi pacijenti koji ispunjavaju uslove za prekid trudnoće dobiju preporuku zdravstvenog radnika da mogu obaviti razgovor sa sveštenikom SPC koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije - pisalo je u ovoj odluci KSC.

Frka u PalanciIZBEGAVAJU KURIR U BOLNICIU više navrata smo juče zvali bolnicu „Stefan Visoki“, a sekretarica koja se javljala na telefon govorila nam je da je direktorka dr Snežana Bajović na sastanku s kolegama na kojem raspravljaju o tekstu objavljenom u Kuriru. Zamolila nas je za strpljenje. I svaki put isto. Na kraju smo još jednom pozvali, ali nam se javila druga sekretarica, koja je tvrdila da je preuzela smenu, da ne zna o čemu se radi i da je direktorka otišla kući.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track