Najnovije vesti

ZASTRAŠUJUĆE: Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji probala drogu
Foto: Profimedia

Visok nivo izloženosti narkoticima

ZASTRAŠUJUĆE: Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji probala drogu

Društvo
15:34h

NOVI SAD - Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je probala drogu, a svaka druga od 15 do 30 godina ponuđena je da drogu proba, pokazali su rezultati istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" koje je sprovedeno povodom 26. juna, Svetskog dana borbe protiv droge.

Kako je saopštila Agencija za društveno odgovorno delovanje CSR, rezultati istraživanja, koje je sprovedeno na uzorku od 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina, kažu da čak 69,8 odsto njih poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko konzumira drogu, dok skoro polovina ispitanih (46,8 odsto) zna gde i od koga može drogu da nabavi.

To, kako se ističe, ukazuje na visok nivo izloženosti mladih riziku od narkotika.

"Dodatni rizik od zloupotrebe droga čine i razvijene predrasude među mladima, a to je pre svega opravdavanje podela droga na lake i teške, smatra čak 75 odsto ispitanih. Slično je i sa predrasudom da se droga može uzimati povremeno i kontrolisano, što podržava čak 41,5 odsto ispitanih", navodi se u saopštenju.

Komentarišući rezultate istraživanja u bolnici "Vita" ocenjuju da tako pogrešni stavovi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama i na taj način se povećava rizik da se donese pogrešna odluka i proba droga.

Čak 64,2 odsto ispitanika je kazalo da narkomanija i nije bolest, nego nečija slabost, volja ili hir, a istraživanje je pokazalo da  se mladi o zloupotrebi droga i narkomaniji najviše informišu preko interneta - 35 odsto, zatim u školi 17,7 odsto, od drugara 16,3 odsto, u porodici 15,6 odsto i putem ostalih medija 13,7 odsto.

"Što se tiče zastupljenosti droga, marihuana je ubedljivo najzastupljenija, zatim sledi ekstazi, potom spid, kokain, pa  heroin i ostale droge", kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je istraživanje pokazalo da su mladići mnogo izloženiji riziku od droge od devojaka, s obzirom na to da čak 80 odsto njih u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, za razliku od 60 odsto devojaka.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...