Vesna Stanojević: Verujte ženama koje prijave nasilje
Foto: Marina Lopičić

Koordinatorka Sigurne kuće

Vesna Stanojević: Verujte ženama koje prijave nasilje

Društvo -

BEOGRAD - Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević izjavila je danas da institucije treba odmah da reaguju po prijavi nasilja i da treba da veruju ženama koje nasilje prijave.

"Institucije treba odmah da reaguju, ne danas, ne sutra, ne sme da se odlaže", rekla je Stanojević i dodala da da je potrebno uvesti promene, kako u prevenciji nasilja, tako i u kaznenoj politici.

Prema njenom mišljenju, problem je i što se u velikom broju slučaja nasilja u porodici izriče uslovna kazna i smatra da je potrebno pooštriti kaznenu politiku."Nikada ne treba nasilniku izricati uslovnu kaznu, što je kod nas često. To nije dobro jer se nasilnik koji je kažnjen uslovno vrati i opet napadne ženu ili partnerku. Onda ta svrha kažnjavanja nema efekta", rekla je Stanojević.

Smatra da je potrebno i smanjiti raspon izmedu najmanje i najviše kazne i u kazala na sporu koordinaciju samih nadležnih službi - policije, tužilaštva, socijalnih ustanova. Stanojević očekuje da na današnjem sastanku premijera, ministara pravde, policije i rada sa predstavnicima Sigurne kuće i Autonomnog ženskog centra bude reči o novom zakonu koji će uneti promene u postupanju nadležnih u situacijama porodičnog i drugog oblika nasilja.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja