Zaštitinik građana pohvalio postupanje policije na protestu 13. jula
Foto: Nebojša Mandić

Kancelarija ombudsmana

Zaštitinik građana pohvalio postupanje policije na protestu 13. jula

Društvo -

BEOGRAD - Zaštitnik građana pohvalio je postupanje policije tokom protesta 13. jula zbog rušenja u beogradskoj Savamali, koji je pratio po službenoj dužnosti, i nije primetio bilo kakve nepravilnosti i nezakonitosti u njihovom radu u vezi sa ostvarivanjem slobode, izjavila je danas Maja Jović iz Kancelarije ombudsmana.

Jović je na konferenciji "Slobodni izbori kroz slobodu okupljanja", rekla da Zaštitnik građana tokom 2016. nije primio nijednu pritužbu koja se odnosila na kršenje slobode okupljanja, niti je po sopstvenoj inicijativi pokretao postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa uprave.

Zaštitnik je, međutim, u oktobru prošle godine konstatovao da MUP nije blagovremeno pripremio zakon koji uređuje slobodu okupljanja, rekla je ona.

Jović je dodala da je početkom godine Skupštini Srbije upućeno mišljenje kancelarije ombudsmana na predlog Zakona o javnom okupljanju.

Ona je podsetila da je u izveštaju Zaštitnika građana za 2015. istaknuto da MUP nije blagovremeno pripremio Nacrt tog zakona, a predočeno je i da u usvojenom Zakonu o okupljanju građana nisu otklonjeni pojedini nedostaci usled kojih je prethodni zakon o okupljanju građana prestao da važi.

Ukazano je, između ostalog, da su na snazi ostale previsoko propisane novčane kazne, koje mogu odvraćati građane od ostvarivanja prava na slobodu okupljanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track