13 GODINA BEZ PRAVDE: Ubistvo u Goraždevcu mrlja međunarodne zajednice
Foto: Fonet/Arhivska Fotografija

Da se nikad ne zaboravi...

13 GODINA BEZ PRAVDE: Ubistvo u Goraždevcu mrlja međunarodne zajednice

Društvo -

MILOŠEVAC - Nerasvetljeno ubistvo srpskih dečaka u Goraždevcu pre 13 godina jedna je od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, izjavio je danas ministar za rad, zapošljanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je zatrazio od UMNIK-a da ispuni reč i svoj mandat, i da pronađe zločince.

Vulin je rekao da je međunarodna zajednica nakon Rezolucije 1244 i preuzimanja odgovornosti za život na KiM, preuzela i obavezu da će štititi Srbe, obezbediti povratak proteranima, kažnjavati zločine i uvesti vladavinu prava.

"Nije uradila ništa od toga. Niti su se Srbi vratili, niti su zločinci kažnjeni, niti je obezbeđena vladavina prava", rekao je Vulin komentarišući 13. godišnjicu ubistva srpskih dečaka u Goraždevcu.On je poručio da međunarodna zajednica bez ozbzira na potok vremena ima obavezu da istraži taj zločin jer, kako je rekao, naša streljana deca zaslužuju pravdu.

Foto: Fonet/Arhivska fotografija
Foto: Fonet/Arhivska fotografija

"13 godna je dug vremenski period, li nije toliko dug da ne možemo da saznamo ko je ubio srpsku decu, ko ih je streljao i ko je to naredio", rekao Vulin.On je dodao da dokle god MZ to ne uradi, neće za sebe moći da kaze da je ispunila svoj mandat, održala reč i zaslužuje poverenje Srba na Kosovu.

"Dokle god se ne sazna ko je ubio vise od 1000 Srba, koliko ih je ubijeno od dolaska Međunarodne zajednice do danas, ako ne budemo saznali nijednog zločinca ni ubicu moramo da se zapitamo onda da li je naše povrenje u Međunarodnu zajednicu opdravdano", rekao je Vulin.

On je ponovio da srpska deca streljana u Goraždevcu, njihovi roditelji, narod i i svet imaju pravo na pravdu i da saznaju ko ih je streljao.Danas se navršava 13 godina od stradanja dva srpska dečaka u Goraždevcu koji su ubijeni dok su se kupali u reci Bistrici, na Kosovu i Metohiji, a zločin do sada nije rasvetljen, niti su okrivljeni privedeni pravdi.Ivan Jovović i Pantelija Dakić ubijeni su iz automatskog oružja, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević, Dragana Srbljak i Đorđe Ugrenović su tada teško ranjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track