SVETI STEFAN VETROVITI: Danas se čuvajte vetra, a evo  i zašto
Foto: Printscreen Sr.wikipedia

Dan sećanja na prenos moštiju Svetog Stefana Prvomučenika

SVETI STEFAN VETROVITI: Danas se čuvajte vetra, a evo i zašto

Društvo -

BEOGRAD - U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas je dan posvećen sećanju na prenos moštiju Svetog Stefana.

Sveti Stefan, koji je kamenovan i stradao na današnji dan, imao je tek trideset i neku, a predanje kaže da se vekovima nije znalo gde mu je grob. Oklevetan je i lažno optužen posle čega je pogubljen kamenovanjem.

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan - prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, koji je kasnije poznat kao apostol Pavle.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Kult ovog sveca je vrlo razvijen i podignuto je mnogo njemu posvećenih hramova. Samo u Srbiji ima više od četrdeset crkava i manastira. U pomen arhiđakona Stefana, crkva daje četiri puta godišnje pomen.

U srpskom narodu ovaj letnji dan se praznuje i kao letnji Sveti Stefan, ali i Stefan Vetroviti.

"Kada Jevreji kamenjem ubiše sv. Stefana, ostaviše telo njegovo da ga psi izedu. No drugčije htede Promisao Božja. Telo mučenikovo ležaše na otvorenom mestu pod gradom noć i dva dana, a druge noći dođe Gamalil, učitelj Pavlov i potajni učenik Hristov, uze telo, odnese ga u Kafargamalu na svoje imanje, i tu ga česno pogrebe u jednoj pećini. U istupećinu sahrani Gamalil i svoga prijatelja Nikodima, koji plačući nad grobom Stefanovim umre. Tu sahrani Gamalil i svoga krštenoga sina Aviva. I prema svome zaveštanju i sam Gamalil tu beše sahranjen. Od toga vremena prošli su vekovi, i niko od živih nije znao, gde je sahranjeno telo sv. Stefana. No 415. god., za vreme Jerusalimskog patrijarha Jovana, javi se Gamalil tri puta u snu svešteniku Kafargamalskom, Lukijanu, i potanko mu opriča sve o sahrani svih pomenutih ukazujući tačno mestonjihovih zaboravljenih grobova..."

"... Uzbuđen od toga sna Lukijan javi patrijarhu, i s blagoslovom patrijarhovim ode s ljudima i otkopa četiri groba. Gamalil mu beše već u snu rekao, koje je čiji grob. Silni miris blagouhani ispuni svu pećinu od moštiju svetiteljskih. Tada mošti sv. Stefana behu svečano prenete na Sion i tu česno sahranjene, a mošti ostalih iznesene na jedno brdo više pećine, i tu u jednoj crkvi položene. Mnoga iscelenja bolesnika dogodiše se toga dana od moštiju sv. Stefana. Docnije te mošti biše prenete u Carigrad. Tako Gospod uvenča mnogom slavom onoga koji prvi za Njegovo ime krv svoju proli..." Poslednje reči bile su mu "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj".

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Ovaj svetac poštovan je među Srbima, a mnoge srpske bogomolje današnji dan slave kao svoju slavu. Srbi ga se i plaše jer su naši stari verovali da može da im oduva seno i donese mnoge bolesti. Zato se veruje da se na današnji dan treba čuvati vetra.

(EPK/Pravoslavnacrkva.ch/sr.wikiepdia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track