I DALJE DOLAZE: Zatvaranje balkanske rute nije smanjilo broj migranata
Foto: Profimedia

Kriza ni blizu završetka

I DALJE DOLAZE: Zatvaranje balkanske rute nije smanjilo broj migranata

Društvo -

PREŠEVO - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da i posle zatvaranja balkanske rute broj migranata nije smanjen i migrantska kriza nije ni blizu završetka. Naveći broj ilegalnih pokušaja prelaska granice bilo sa teritorije Bugarske, a zatim iz Makedonije.

On je tokom posete Prihvatnom centru za migrante u Preševu, gde je sa šefom Kancelarije UNHCR Hans Fridrih Šoderom otvorio nove paviljone za smeštaj migranata, naveo da je od 1. januara ove godine kroz Srbiju prošlo 103.582 lica, sprečeno 5.008 ilegalnih prelazaka i podneto 211 krivičnih prijava protiv 356 počinilaca za pokušaj švercovanja blizu 2.000 ljudi.

"Od zvaničnog zatvaranja 'balkanske rute' nije se drastično smanjio broj migranata. Broj jeste manji, ali nije u tom broju da možemo da kažemo da je ona zatvorena i upravo zbog toga, ali i zbog zatvaranja granica od nekih naših suseda, bili smo prinuđeni da izađemo sa našim snagama vojske i policije, da bismo kontrolisali i smanjili broj ilegalnih ulazaka u našu zemlju", rekao je Vulin novinarima.

Foto: AP
Foto: AP

Šef Kancelarije UNHCR Hans Fridrih Šoder rekao je na otvaranju renoviranog paviljona bivše fabrike Duvanske industrije u Preševu da su zahvaljujući naporima Vlade Srbije, donatora i lokalne samouprave, smeštajni kapaciteti u Prihvatnom centru skoro duplirani.

"U ovoj, trećoj fazi renoviranja objekata, dobili smo još 650 kreveta za smeštaj migranata. Tako smo skoro duplirali kapacitete i sada u ovom centru može da boravi oko 1.500 ljudi. Izbeglička kriza nije gotova, brojke jesu manje nego ranije, ali mi i dalje pomažemo Srbiji da se bolje pripremi pred nastupajuću zimu", rekao je on.

Šoder je dodao da je za UNHCR važno da se nastavi sa unapređenjem migracionog sistema i da oni koji beže od ratova budu zbrinuti.

Za renoviranje prostorija tokom treće faze donatori su obezbedili 400.000 dolara. Od početka formiranja Prihvatnog centra preko UNHCR je uloženo ukupno 1.200.000 dolara, a Vladi Srbije je donirano oko 10 miliona dolara.

Ministar Vulin je takođe podsetio da je do sada azil zatražilo 7.345 lica, ali da je najveći broj njih to uradio samo fiktivno, kako bi trenutno regulisali status na teritoriji Srbije.

"I baš zbog toga mi u našim prihvatnim kapacitetima imamo 3.754 lica. Najveći broj nije zatražio azil. Moramo da napravimo razliku između onih kojima je zaštita potrebna i onih koji tu zaštitu ne traže. Svako ima pravo da zatraži azil, ali niko nema pravo da ilegalno prelazi našu granicu i da ilegalno prelazi na teritoriju Srbije", naglasio je ministar.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ocenjujući angažovanje vojske i policije u sprečavanju ilegalnih prelazaka, Vulin je naveo da "to skupo košta državu i da se zato traži pomoć međunarodne zajednice, ali i onih država koje bi bile u većem problemu da Srbija nije preduzela adekvatne mere".

Predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi zahvalio se svima koji su pomogli da problem migranata ne rešavaju samo stanovnici i lokalna vlast u tom mestu.

"Zahvalni smo Vladi Srbije, UNHCR, stranim donatorima što su timskim radom pomogli da pokažemo saosećanje sa migrantima. Zahvalni smo i zato što donatori nisu pomogli samo Prihvatnom centru, već i lokalnoj zajednici, gde su uočili naše probleme koje smo zajednički rešavali", zaključio je Arifi.

Pored novih paviljona za spavanje migranata, renovira se i hala gde će biti smešten restoran za migrante.U Prihvatnom centru u Preševu trenutno boravi 520 migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track