ORUŽANE SNAGE BIH U POSETI VOJSCI SRBIJE: General Diković razgovarao sa generalom Jelečom
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Regionalna saradnja prioritet

ORUŽANE SNAGE BIH U POSETI VOJSCI SRBIJE: General Diković razgovarao sa generalom Jelečom

Društvo -

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnikom Antom Jelečom.

Tom prilikom, general Diković je istakao da je, sledeći dosledno politiku Vlade Republike Srbije, u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije regionalna saradnja jedan od prioriteta kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji.

– Saradnja sa Oružanim snagama BiH je u stalnom usponu u poslednjih nekoliko godina i dostigla je visok nivo razumevanja i poverenja u ono što zajednički radimo i stvaramo. Ona se, pre svega, manifestuje u vidu zajedničkog školovanja kadra i u BiH i u Srbiji, korišćenju kapaciteta za razvoj sposobnosti naših rodova i službi kao što su Centar ABHO, baza „Jug“, Centar za obuku logistike u Vojsci Srbije, kao i Centar za razminiranje u Butmiru ili Združeni centar za multinacionalne operacije u Sarajevu – naglasio je general Diković dodajući da se ulažu zajednički napori na rešavanju problema viška municije kojim su opterećene obe zemlje.

Prema rečima generala Dikovića, današnji susret je prilika da se osim analize dosadašnjeg toka saradnje uspostave i nove oblasti saradnje u budućnosti u cilju nastavka rada na jačanju poverenja i razumevanja. On je, takođe, ocenio da je aktuelna bezbednosna situacija u znaku izazova koji zahteva razum, mudrost, strpljivost i stabilnost, što više susreta i razgovora kako bi sve ono što postoji kao prepreka u bilo kojoj oblasti uspešno savladali i gradili bolje odnose za generacije koje dolaze.

Govoreći o značaju današnje posete, general Jeleč je istakao da BiH neguje dobrosusedske odnose, kao i da su odnosi sa Vojskom Srbije dobri, bez nerešenih situacija i sa mnogo tačaka saradnje.

– Sarađivali smo i u prošlosti, sarađujemo i sada, i ima mesta za još bolju saradnju. Edukacija i školovanje, na svim nivoima školovanja i usavršavanja, je nešto što nas od osnivanja Oružanih snaga BiH prati, a kroz razvoj naše saradnje i prijateljskih odnosa i razvoj sposobnosti u vojskama obe zemlje. To smo proširili i na mirovne operacije, deminiranje i rešavanje viškova naoružanja i municije – naglasio je general Jeleč dodajući da je saradnja u odgovoru na zajedničke pretnje u vidu elementarnih nepogoda već potvrđena, izražavajući nadu da će takva ostati i ubuduće.

Čuvanje i uspostavljanje mira u svetu jedan je od ciljeva BiH, a prema njegovim rečima, potrebno je naći načina da zajedno, kroz mirovne operacije UN, a u budućnosti i evropskih snaga, činimo ekipu koja uspostavlja, čuva i osigurava mir, prvenstveno jer Srbija već ima dosta iskustava na tom polju.

– Ono što radimo na jačanju svojih sposobnosti kroz centre za obuku, daje nam mogućnost da budemo spremniji, kao i kroz opremu koju nabavljamo i zajedničke vežbe – naglasio je general Jeleč.On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što će pripadnici Vojske Srbije biti među 900 učesnika iz 30 zemalja na velikoj vežbi koja će se održati u oktobru u BiH.General Jeleč posetiće danas i Ministarstvo odbrane i Vojnomedicinsku akademiju, a sutra u Nišu će obići Komandu Kopnene vojske i Treću brigadu Kopnene vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track