Zašto lokomotive Titovog voza nose oznaku 666?
Foto: Vikipedija

Tajna Plavog voza

Zašto lokomotive Titovog voza nose oznaku 666?

Društvo -

Ove oznake za lokomotive Plavog voza su uvedene sa lokomotivama koje su u kompoziciju uključene 1978. godine

Plavi voz je muzejsko-turistički voz „Železnica Srbije“ koji je predstavljao specijalan voz luksuznog tipa korišćenog za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, tokom njegove vladavine.

Voz je činio celinu kojom mu je omogućen rad i boravak i sve protokolarne obaveze tokom putovanja kako u zemlji tako i u inostranstvu, a imao je posebnu bezbednosnu zaštitu duž trase pruge kojom je saobraćao od strane armijskih i milicijskih snaga. ,

Enterijer je urađen u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled je ostao nepromenjen. Bio je u upotrebi od 1946. do 1980. godine.

Poslednji put je saobraćao kao specijalan voz 5. maja 1980. godine prilikom prenosa Titovog kovčega iz Ljubljane u Beograd. Od 2004. godine ovaj voz je prvi put otvoren za širu javnost, odnosno za domaće i strane turiste. Od tada plavi voz ima 30 do 40 tura godišnje.

Godine 1978, dizel-hidraulične lokomotive serije JŽ 761 su za potrebe plavog voza zamenile četiri nove dizel-električne lokomotive serije JŽ 666 (EMD JT22CW) proizvođača Dženeral Motors EMD (General Motors Electro-Motive Division), SAD. Imale su oznake:

001 — Dinara

002 — Kozara

003 — Sutjeska

004 — Neretva

Radi se o klasičnom numeraciji za potrebe ove firme gde prvo broj označava da li je lokomotiva dizel ili elektromotorna (6 ili 4). Drugi broj označava broj osovina koje ima lokomotiva. U slučaju Plavog voza - 6. A poslednji broj označava na koliko od tih osovima ima pogon - ponovo šest.

Pročitajte još na portalu Newsweek :

Poslednje reči najvećeg srpskog zaverenika: Šta je poručio Apis?

​Briše sve pred sobom: Ovo je najmoćnije rusko oružje, a nije nuklearna bomba (FOTO, VIDEO)

Zaplovilo mornaričko čudo tehike: Američki nevidljivi razarač konačno u moru (VIDEO)

Kako smo izmislili plažu: Ovo je neobična istorija najomiljenijeg mesta na svetu

Raskrsnica kao teren: U Rusiji za dve godine prodato 500.000 bejzbol palica i samo jedna lopta (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track