MISTERIJA NAJČUDNIJE SRPSKE FRESKE: Isus se sreo sa đavolom, dok nad njima kruže NATO avioni
Foto: Facebook Print Screen

Šta se krije iza ovoga?

MISTERIJA NAJČUDNIJE SRPSKE FRESKE: Isus se sreo sa đavolom, dok nad njima kruže NATO avioni

Društvo -

Jedna od najneobičnijih fresaka, kako po tematici tako i po izvedbi, nalazi se u maloj seoskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u srpskom selu Lozovik nadomak Velike Plane.

Na fresci je prikazan susret Isusa Hrista i Satane, a cela scena je smeštena u savremeno doba.

Naime, Hrist i đavo se sreću na pešačkom prelazu, dok se iza njih mogu videti savremene građevine poput Empajer Stejt Bildinga koji je verovatno u službi simbola Amerike, zatim banke, kockarnice i nuklearne elektrane, dok sve to nadleće nekoliko vojnih aviona.

Freska je izazvala veliku pažnju, naročito na društvenim mrežama, čiji korisnici polemišu o značenju ovog dela. Na Fejsbuku je oformljena i grupa pod nazivom "Tumačenje freske crkve kod Lozovika" u kojoj se odgonetaju tajne "vizije savremenog živopisca".

Pažljivijom analizom dela primećuje se da Hrist dolazi iz netaknute prirode i sreće se sa svojim arhineprijateljem koji stoji ispred građevina i tekovina nove civilizacije koje na simboličan način prikazuju biblijske grehove.

Na društvenim mrežama smatraju da avioni koji kruže nebom predstavljaju letelice NATO alijanse, i da su nastali pod utiskom bombardovanja iz 1999., dok vozila policije i vatrogasaca simbolizuju nered i bezakonje.

EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track