Odluka Saveta za štampu po žalbi Kuće ljudskih prava i demokratije
Foto: Stefan Jokić

Odluka Saveta za štampu po žalbi Kuće ljudskih prava i demokratije

Društvo -

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odličila da Kurir nije prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom “Istraga o incidentu ispred gradske skupštine:

Saslušan član Inicijative “Ne davimo Beograd”, objavljenim 19. jula 2016. godine, a na koji se žalila Kuća ljudskih prava i demokratije."Tekstom “Demonstrant na megafon: Razbili smo nos policajcu”, objavljenim 18.jula 2016. godine u onlajn izdanju, dnevni list “Kurir” prekršio je tačku 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.Tekstom “Istraga o incidentu ispred gradske skupštine: Saslušan član Inicijative “Ne davimo Beograd”, objavljenim 19. jula 2016. godine “Kurir” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije", stoji u odluci.

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu, na sednici održanoj 31.8. 2016. godine, jednoglasno donosi ODLUKUTekstom “Demonstrant na megafon: Razbili smo nos policajcu”, objavljenim 18.jula 2016. godine u onlajn izdanju, dnevni list “Kurir” prekršio je tačku 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.

Razmatrajući žalbu Kuće ljudskih prava i demokratije, Komisija je ocenila da se na snimku, koji je poslužio kao osnova za tekst, ne čuje jasno šta učesnik protesta kaže, odnosno ne čuje se psovka koju “Kurir” u tekstu citira. Čitaocima se, međutim, njegova izjava predstavlja kao nesporna, iako ne stoji tvrdnja “Kurira” da se na “Tanjugovom snimku vidi da je rekao ‘Razbili smo nos policajcu, ko ga j.be’”. Komisija smatra da je, ipak, trebalo bolje proveriti šta je tačno rečeno i u kom kontekstu, a ne informisati čitaoce samo na osnovu nerazgovetnog snimka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track