Dan odlaganja formiranja vlade košta 50 miliona evra

Dan odlaganja formiranja vlade košta 50 miliona evra

Društvo -
Interesuje me ko će biti ministar finansija da sredi ovu rupu u budžetu sa kojom ćemo propasti, rekao ekonomista Stojan Stamenković

BEOGRAD - Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da je najvažnije da se nova Vlada Srbije što pre formira jer nas svaki dan odlaganja košta 50 miliona evra deviznih rezervi.

"Interesuje me kada će biti formirana vlada, hoće li to biti brzo ili će se razvlačiti celog leta. Druga stvar koja me zanima je ko će biti ministar finansija da sredi ovu rupu u budžetu sa kojom ćemo propasti", kazao je Stamenković.

Stamenković je ocenio da ministar finansija mora da bude i političar i stručnjak jer je mu je komandno područje ogromno i vrlo odgovorno, naglašavajući da su sva druga ministarska mesta sporedna.

Prvi potez vlade i ministara finansija, istakao je on, trebalo bi da bude poziv Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za obnavljanje razgovora o kreditnom aranžmanu da bi se rešili problem potpunog prestanak priliva kapitala sa kojim je Srbija sada suočena.

"Prestao je priliv investicija, nema kredita, a drastično su pale i doznake građana iz inostranstva. Svi se uzdržavaju i čekaju da vide kakva će biti vlada, šta će raditi i da li će se držati kursa koji će smanjiti rizik ulaganja u Srbiju", kazao je Stamenković.

"Zato je bitno obnavljanje pregovora sa MMF", naglasio je Stamenković dodajući da je i sama volja i želja vlade da nastavi te pregovore vrlo važna jer će dati pozitivan signal i pre nego što se završe.

Stamenković je kazao da je deficit tekućeg platnog bilansa Srbije u prva tri meseca ove godine za 52 odsto veći nego u istom periodu 2011. godine i da je za četiri meseca potrošeno 1,5 milijardi evra deviznih rezervi, a nastavljeno je i slabljenje dinara.

"To sve zajedno vodi u vrlo lošu situaciju", naglasio je Stamenković.

MMF je u februaru zamrzao kreditni stendbaj aranžman sa Srbijom pošto državni budžet za 2012. godinu nije bio u skladu sa dogovorenim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track