Šarić i bivši ministar Novaković kupovali firme po Srbiji

Afera Zmaj

Šarić i bivši ministar Novaković kupovali firme po Srbiji

Društvo -
Goran Novaković učestvovao u privatizaciji „Zmaja“ zajedno sa Zoranom Ćopićem, čovekom Darka Šarića. U kupovini firme učestvovali i Rodić i Stanaj
BEOGRAD - Baš su se našli!
Bivši ministar energetike Goran Novaković učestvovao je u privatizaciji firmi u Srbiji, i to s ljudima koji se dovode u vezu s organizovanim kriminalom!
Kupovinu Industrije poljoprivrednih mašina „Zmaj“ Novaković je obavio u tandemu s biznismenom Bogdanom Rodićem, osnivačem „Roda marketa“, s nekadašnjim vlasnikom „MB pivare“ Zoranom Ćopićem, optuženim za pranje para Darka Šarića, i s članovima porodice Antona Stanaja iz Crne Gore, koji je prošle godine osuđen u Srbiji na šest i po godina zatvora zbog međunarodnog šverca cigaretama!
Kupili firmu 2006.
Prema informacijama koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Novaković i ostali „partneri“ stajali su iza konzorcijuma firmi koji je 2006. godine na tenderu kupio „Zmaj“ za milion evra, uz obavezu da ulože još šest miliona u narednih pet godina.
Konzorcijum je koristio niz kompanija sa Britanskih Devičanskih ostrva i iz Delavera (of-šor zona u SAD) i tako imao kontrolu nad firmama koje je kupovao, a prikrivao stvarne vlasnike.
Kupci su odmah posle privatizacije prestali s proizvodnjom u „Zmaju“, čime su prekršili kupoprodajni ugovor, a posledica je bila otpuštanje radnika i pretvaranje tog giganta u pustaru obraslu u korov.
Smenio ga Đinđić
Grupu tada nepoznatih firmi pravno je zastupao i njihovu dokumentaciju potpisivao biznismen Pavle Bašić, koji je 2010. godine osumnjičen da je učestvovao u zloupotrebama prilikom privatizacije kompanije „Industrija kotrljajućih ležajeva“ iz Beograda.
Novaković, bivši ministar energetike koga je Đinđić smenio, bio je direktor kompanije „ERG internešenal“ s Britanskih Devičanskih ostrva, koja je osnovala firmu „Figra“ iz Beograda. „Figra“ je u „Zmaju“ imala 50 odsto vlasništva. Kasnije je firma „Finpro“ kupila 100 odsto udela preduzeća „Figra“ i time 50 odsto udela u „Zmaju“.
On juče nije hteo da komentariše ove navode.

Agencija: Nisu kršili ugovor

U Agenciji za privatizaciju kažu da je konzorcijum koji je kupio „Zmaj“ ispoštovao sve elemente ugovora.- Ispunili su sve ugovorene obaveze nekoliko meseci pre ugovorenog roka. Čak su, uz saglasnost Samostalnog sindikata, izašli iz naše kontrole - kažu u Agenciji za privatizaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track