LEPA VEST ZA VEČITE: Najstarijim Bolonjcima dodatna godina, a 2 za doktorske i magistarske studije!
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije

LEPA VEST ZA VEČITE: Najstarijim Bolonjcima dodatna godina, a 2 za doktorske i magistarske studije!

Društvo -

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za obrazovanje usvojio je danas jednoglasno amandmane kojima se omogućava starim studentima doktorskih i magistarskih studija još dve godine za završetak studija.

Predsednik Odbora za prosvetu Muamer Zukorlić rekao je da je prva verzija vladinog predloga bila da se omogući dve godine produžetka za stare studente osnovnih studija, a da na to nemaju pravo studenti magistarskih i doktorskih studija.

"Zalagao sam se da svi polaznici studija iz tog vremena imaju isti status. Još logičnije je bilo da magistrantima i doktorantima, kao naučnim radnicima treba više vremena, obzirom na prilično umornu birokratiju na fakultetima", naglasio je Zukorlić.

Osim amandmana za produžetak doktorskih i magistarskih studija po starom programu, Odbor za prosvetu rekao je Zukorlić, usvojio je zaključak da se za prve tri generacije Bolonjaca produži školovanje i da dobiju još po godinu dana za završetak studija.

"Prve tri generacije Bolonjaca su neka vrsta žrtve Bolonjskog procesa, prvi su ušli u proces, a fakulteti i sistem nisu bili spremni za to", rekao je Zukorlić.On je pojasnio da će na osnovu zaključka ministarstvo prosvete raditi uputstvo o primeni člana 94, Zakona o visokom obrazovanju, te da će to uputstvo biti obavezujuće.Kako kaže, zameraju mu da je popustljiv prema studentima, jer se zalaže za to da su studenti ciljna grupa, da zbog njih postoje univerziteti, a ne zbog profesora.

"Koliko discipline zavodimo studentima, to moramo isto činiti i profesorima. Znamo da postoje pojedini profesori koji su jači od fakulteta i univerziteta", rekao je Zukorlić.Govoreći o položaju državnih i privatnih fakulteta, on je rekao da mora nestati monopola i upitao se zašto bi student na državnom fakultetu dobio stipendije od države, a studenti na privatnom ne, a i jednom i drugom roditelj plaća porez državi.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track