RASIPNICI: Spiskali sedam miliona na doktore za živce i masere
Foto: Shutterstock

Javašluk u službi za zapošljavanje

RASIPNICI: Spiskali sedam miliona na doktore za živce i masere

Društvo -

Iako im građani Srbije već plaćaju zdravstveno osiguranje, radnici NSZ o trošku poreskih obveznika idu i na neobavezne zdravstvene preglede kod privatnika

Građani Srbije platiće skoro sedam miliona dinara za neobavezne sistematske preglede zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a najveći deo novca otići će privatnim klinikama.

Troši tuđe... Zoran Martinović
Troši tuđe... Zoran Martinović

Naime, Zoran Martinović, direktor NSZ, preko tendera je organizovao za ukupno 1.254 radnika iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada zdravstvene preglede u „cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti“. A pored standardne kontrole krvne slike, ultrazvuka abdomena, pregleda interniste ili ginekolaga, radnici NSZ dobili su i pregled specijaliste za ORL, ali i neurologa i fizijatra, koje narod od milošte zove doktor za živce i maser.Podsećamo da su milione dinara za neobavezne preglede zaposlenih ranije potrošili i Narodna banka Srbije, „Srbijavode“ i „Srbijagas“, o čemu je Kurir takođe pisao, a što dodatno otvara pitanje zašto državne firme i institucije, koje finansiraju svi građani Srbije, troše novac na preglede kod privatnika kada iste mogu da obave u državnim zdravstvenim ustanovama, budući da su im poreski obveznici već platili zdravstveno osiguranje.Iz Ministarstva finansija poručuju da su zbog ovoga već poslali budžetsku kontrolu u jednu od navedenih institucija.Podsećamo, jedini prihodi koje NSZ ima jesu doprinosi za nezaposlenost, koje je po zakonu obavezan da plaća svaki poslodavac za svog radnika i sredstva iz budžeta Srbije koji zaposlenima u NSZ isplaćuje plate i uplaćuje dohotke.Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, kaže za Kurir da državne institucije i javna preduzeća organizovanjem pregleda u privatnim klinikama zapravo priznaju da je naš zdravstveni sistem loš, ali i pokazuju razamaženost.- Privatni sektor sa svojim novcem može da radi šta hoće, ali svi koji su „okačeni na budžet“ moraju odgovornije da postupaju sa novcem. S obzirom na to da se svim radnicima uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje, na ovakav način se pravi dvostruki trošak. Prvi trošak je na teret radnika, a drugi pada na teret svih poreskih obveznika - objašnjava Ninić.

NSZRAD NA ŠALTERU VISOKORIZIČANU NZS kažu da su se za preglede kod privatnika odlučili da njihovi radnici ne bi dugo čekali u državnim domovima zdravlja, ali i zato što zaposleni koji rade sa strankama imaju povećan rizik za zdravlje (!?):- U državnim zdravstvenim ustanovama sigurno se ne mogu izvršiti sve zdravstvene usluge koje smo ugovorili. Osim toga, to bi značilo da svaki zaposleni individualno prvo ide u dom zdravlja kod lekara opšte prakse i da dobije više različitih uputa za više različitih lekara, što je ostvarivo isključivo u slučaju da postoji zdravstveni problem. Čak i u slučaju da dobije sve upute, zaposleni bi morao da ide u više različitih zdravstvenih ustanova, u više različitih vremenskih termina, da zakazuje specijalističke preglede i čeka redove.

PAKET PREGLEDA ZA RADNIKE NSZ - Kompletna krvna slika i pregled urina- Pregled otorinolaringologa - Pregled neurologa - Pregled fizijatra - Ultrazvuk abdomena - Pregled interniste - Pregled ginekologa (za žene)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track