MINISTARSTVO ODBRANE: Reforma VMA ne predviđa otpuštanja
Foto: Marina Lopičić

Ukida se dvostruka administracija

MINISTARSTVO ODBRANE: Reforma VMA ne predviđa otpuštanja

Društvo -

BEOGRAD - Reorganizacijom sistema odbrane predviđena je i reforma Vojnomedicinske akademije, kojom nisu planirana otpuštanja, ali će biti ukinuta dosadašnja dvostruka administracija - Uprave za vojno zdravstvo i VMA.

"U sklopu navedene reorganizacije i optimizacije u pojedinim organizacionim celinama VMA menjaće se broj i struktura zaposlenih", saopšteno je u Ministarstvu odbrane.

Uvođenjem novih sistema, kako kažu, stvoriće se preduslovi da se broj zaposlenih u određenim organizacionim celinama smanji, a da se njihovim angažovanjem u drugim organizacionim celinama podigne kvalitet usluga svim pacijentima koji se leče u VMA.

Reforma VMA ne isključuje lečenje civila u toj ustanovi, ali će kao i do sada prioritet u lečenju zadržati profesionalna vojna lica.

Kako bi se rasteretila struka, nova sistematizacija predviđa da o bezbednosti VMA i njenih pacijenata i dalje brine Vojna policija, ali će oni svoj posao raditi pod nadležnošću Uprave Vojne policije, a ne načelnika VMA.

Takođe, načelnik VMA neće biti zadužen za nabavke već će o tome brinuti novoformirajući Sektor za vojno zdravstvo, dok će načelnik za lečenje imati veća zaduženja i pod svojom nadležnošću osim VMA i sve vojnomedicinske centre.

Medicinski fakultet ostaje u VMA fizički, ali prelazi u kompletnu nadležnost Univerziteta odbrane.

"Namera je da se sa aktuelnim brojem zaposlenih obezbedi optimalna iskorišćenost kapaciteta - klinike koje po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne ispunjavaju uslove da budu klinike biće ugašene, kako bi se ispunili svi planirani zadaci koje Vojnomedicinska akademija ima", navodi se u odgovoru koje je ministarstvo uputilo.

Uvođenje mladog, perspektivnog kadra planirano je nakon prirodnog odliva zaposlenih, zbog odlaska u redovne penzije, odlaska u druge zdravstvene ustanove u zemlji i inostranstvu.

Nadaju se da će planirana reorganizacija i optimizacija pođadnako da "utiče" na sve zaposlene u VMA, što će se odraziti kako na poboljšanje uslova rada, tako i na bolji lični standard zaposlenih.

Planirana reorganizacija i optimizacija je složen zadatak i u izradi finalnog predloga učestvuju odgovorna lica, rukovodioci organizacionih jedinica VMA, a koordinaciju kompletnog procesa na nivou VMA obavlja Uprava VMA, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja