Svislajon traži analizu Juvitana kašica u međunarodnoj referentnoj laboratoriji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Traži se i komparativna analiza

Svislajon traži analizu Juvitana kašica u međunarodnoj referentnoj laboratoriji

Društvo -

BEOGRAD - Kompanija Svislajon Takovo (Swisslion) danas je saopštila da će zatražiti da se superanaliza njenih proizvoda "Juvitana" uradi u akreditovanoj medjunarodnoj laboratoriji jer sumnja u analize na koje se poziva Ministarstvo zdravlja Srbije.

"Sumnjamo da su proizvodi Juvitana uzorkovani za analizu koju je radio Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, jer su ti nalazi kotradiktorni nalazima akreditovanih laboratorija Instituta za javno zdravlje 'Dr Milan Jovanović Batut" i SP Laboratirije iz Bečeja", navodi se u saopštenju Svislajona.

Ta kompanija traži od Ministarstva zdravlja da uzorkuje i uradi komparativnu analizu svih proizvoda dečje hrane na tržištu Srbije i da objavi rezultate.

U saopštenju Svislajona se ukazuje da nadležni državni organi treba da odgovore da li je zatrovano obradivo zemljište u Srbiji, ko je odgovoran što je Srbija najveći potrošač pesticida u Evropi, ko propisuje mere agrotehničke zaštite i ko kontroliše njiihovo spovodjenje.Rukovodstvo kompanije sumnja da postoji scenario uništavanja brenda "Juvitana" i zatvaranja jedine fabrike dečje hrane u Srbiji.

Inspekcija ministarstva je obavila monitoring 27 proizvoda "Juvitana" i na osnovu rezultata analiza laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda obavestila javnost 8. novembra da postoji sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje.Kompanija Svislajon je u fabrici dečje hrane u Indjiji posle obaveštenja da se sumnja u ispravnost njenih proizvoda, obustavila proizvodnju, i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

Ta kompanija je juče saopštila da su svi proizvodi "Juvitana" zdravstveno ispravni i da je superanaliza proizvoda obavljena u akreditovanoj SP laboratoriji u Bečeju i laboratoriji JZS Institut za javno zdravlje u Skoplju.

SP Laboratorija je negirala da je radila superanalizu proizvoda "Juvitana" već samo njihovo ispitivanje koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvodjač.

Posle toga se oglasilo i Ministarstvo zdravlja Srbije objašnjenjem da superanaliza proizvoda može biti uradjena samo u akreditovanim laboratorijama i na istim uzorcima na kojima su radjene prvobitne analize, a da uzorke testiranih proizvoda kompanije Svislajon Takovo niko nije tražio za dalju analizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track