Ćirić: Priznavanje akreditacija olakšaće izvoz

Ćirić: Priznavanje akreditacija olakšaće izvoz

Društvo -
Članstvo ATS u Evropskoj organizaciji za akreditaciju znači da će izveštaji laboratorija za ispitivanje u Srbiji od sada biti priznati i u svetu

BEOGRAD - Srbija je postala punopravni član Evropske organizacije za akreditaciju (EA), što će olakšati izvoz iz Srbije u EU i druge delove sveta i povećati konkurentnost privrede, izjavio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

"Ovim sporazumom je omogućeno da proizvodi i usluge iz Srbije prelaze granice Evrope i širom sveta bez dodatnih troškova za ispitivanje, sertifikaciju i kontolisanje", rekao je Ćirić nakon potpisivanja sporazuma Akeditacionog tela Srbije (ATS) i Evropske organizacije za akreditaciju.

Članstvo ATS u Evropskoj organizaciji za akreditaciju, dobijeno 23. maja, znači da će izveštaji laboratorija za ispitivanje u Srbiji od sada biti priznati i u svetu.

Odluka se odnosi na laboratorije za ispitivanje, medicinske laboratorije, laboratorije za etaloniranje, kontrolna tela i sertifikaciona tela za sertifikaciju proizvoda.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer je rekao da će to smanjiti prepreke za trgovinu, omogućiti srpskoj robi brži i jefitniji pristup stranim tržišitma, ali i da je značajno za potrošače u Srbiji koji mogu biti sigurni u bezbednost proizvoda.

"Ovo je snažna poruka i proizvođačima i potrošacima 36 članica Evropske organizacije za akreditacije, ali i širom sveta", rekao je Dežer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja