DVA BRATA U KUĆI, JEDAN MORA DA BUDE UPRAVNIK: Nebulozne novine u pravilima stanovanja!
Foto: Shutterstock

Dokon pop...

DVA BRATA U KUĆI, JEDAN MORA DA BUDE UPRAVNIK: Nebulozne novine u pravilima stanovanja!

Društvo -

Predlog zakona o stanovanju predviđa da će sve stambene zajednice sa dva i više stanova i bar dva vlasnika morati da imaju upravnika

Svaka stambena zgrada u kojoj postoje najmanje dva i više vlasnika, prema novom zakonu o stanovanju, koji je dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje, moraće da ima upravnika.To praktično znači da će, ako ovakav zakon bude usvojen, svaki stambeni objekat sa dva i više stanova koji se vodi na dva brata ili na roditelje i decu morati da oformi stambenu zajednicu i izabere upravnika.

Poseban deo zgrade

U zakonu u članu 138 jasno piše da sve zgrade sa dva ili više stanova s najmanje dva vlasnika moraju da imaju upravnika.- Ako zgrada ima dva stana u kojima žive dvojica braće i vode se kao vlasnici, jedan od njih će morati da bude upravnik. Oni se moraju dogovoriti ko će od njih dvojice preuzeti komplikovane obaveze koje će upravnik imati po ovom zakonu. U članu 138 piše da sve preko dva stana mora da ima upravu, a član 57 kaže da, ako stambena zajednica ne bude upisana u registar, ona će dobiti prinudnu upravu. To znači da zgrada sa dva stana može da dobije prinudnu upravu - kaže Zoran Alimpić, odbornik DS u Skupštini Beograda.On dodaje da se u zakonu nigde ne pominje reč stan, nego - poseban deo zgrade.- U poseban deo zgrade spadaju stan, lokal i garaža - kaže Alimpić i naglašava da, prema zakonu, upravnik neće biti neko ko služi stanarima, nego neko ko upravlja i kontroliše, pa je pitanje ko će to hteti da radi: „Tako će se otvoriti prostor za udomljavanje partijskih kadrova sa srednjom školom.“Negiraju, ali nejasnoU Ministarstvu građevine negiraju da će i privatne kuće sa dva vlasnika morati da izaberu upravnika, ali ne objašnjavaju šta se misli pod stambenom zajednicom u članu 15, stav 3.- Ovo je potrebno da bi se znalo ko je odgovoran za održavanje zgrade do nivoa da ne ugrožava bezbednost drugih građana. Vlasnici stanova sami odlučuju ko će im biti upravnik zgrade, tako da od njih zavisi da li će upravnik upravljati s više zgrada - kažu u ministarstvu.

ŠTA PIŠE U PREDLOGU ZAKONA KO UPRAVLJA ZGRADOMČlan 15, stav 3: Stambena zajednica preko svojih organa ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja u stambenoj zgradi koja ima zajedničke delove zgrade i najmanje dva posebna dela čiji su vlasnici različita lica.Član 16: Stambena zajednica ima status pravnog lica, koji stiče kada najmanje dva lica postanu vlasnici dva posebna dela.Član 3, stav 3: Stambena zgrada je zgrada namenjena za stanovanje i koristi se za tu namenu, a sastoji se od najmanje tri stana.

Saša PaunovićSPORNO JE PLAĆANJE UPRAVNIKASaša Paunović, predsednik opštine Paraćin i član Stalne konferencije opština i gradova, ističe da mu je u zakonu o stanovanju najspornije nametanje stanarima da plaćaju upravnika.- Red u stambenim zgradama treba uvesti, ali pitanje je kako će se to izvesti nametanjem plaćenih upravnika. Zarada upravnika mora biti viša od minimalca, što je mnogo para u odnosu na troškove održavanja stambene zgrade - naglašava Paunović.

SLAVICA TOMČIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track