RASKOŠNA PROSLAVA UZ POSLASTICE I KUVANO VINO: Švedska ambasada obeležila Dan Svete Lucije
Foto: Promo

Predstavljena i knjiga "Švedska kulinarska diplomatija"

RASKOŠNA PROSLAVA UZ POSLASTICE I KUVANO VINO: Švedska ambasada obeležila Dan Svete Lucije

Društvo -

Praznik Svete Lucije se u Švedskoj obeležava u slavu dnevnog svetlo, u doba godine kada na severu te zemlje vlada mrak, a sinoć je obeležen i u Beogradu, uz najrazličitije poslastice i kuvano vino u koje Šveđani tradicionalno dodaju i votku.

Mikser haus je bilo mesto gde se uz švedske kanapee koji se služe na prijemima u ambasadi Švedske, ali i tradicionalna švedska i srpska pići, obeležio praznik te zemlje i predstavi knjiga "Švedska kulinarska diplomatija".

Autor te knjige recepata je Lars Ekberg, kuvar koji sprema hranu za goste na proslavama koje priređuje ambasada.On je sinoć, kako je sam rekao, održao "mini čas" kuvanja kuvarima u Mikser hausu i zajedno sa njima napravio poslastice koje su svi gosti vrlo brzo pojeli čim bi ih konobari izneli na stolove.

Foto: Promo
Foto: Promo

Pecivo sa suvim grožđem i kuvano vino u koje Šveđani dodaju votku, bili su favoriti večeri, bar sudeći po broju gostiju koji ih nije ispuštao iz ruku.

Kako je ispričao Ekberg, srpska se kuhinja mnogo razlikuje od Švedske, i iako Srbi često veruju da je ovdašnja hrana "najzačinjenija na svetu", on kaže da Šveđani koriste mnogo više začina, samo na drugi način.

"Koristimo i više začina, mnogo više kombinujemo so i šećer na primer, ne koristimo toliko paprike, niti paradajza, prosto zato što to ne raste u Švedskoj, nema dovoljno sunca tokom godine", rekao je on.U knjizi čije je auto mogu se naći moderni švedski recepti.

To su, kako je objasnio Ekberg, recepti koji se koriste u svim švedskim ambasadama širom sveta, a u neke je on dodao i "sopstveni dodir".

"Da sam u Švedskoj, koristio bih neke tamošnje začine, ali ovde sam ih zamenio nekim začinima koje sam pronašao na crnogorskom i hrvatskom primorju, bliže je", rekao je on.Srbi i Srbija mu se sviđaju, kaže, a u najvećoj balkanskoj zemlji se čak i oženio.

"Došao sam u Srbiju sa ugovorom na jednu godinu, a ovde sam već šest godina", zaključio je privatni kuvar švedske ambasade.

Ambasador Švedske Jan Lundin je ispričao kako se Sveta Lucija, sicilijanska svetica, u njegovoj zemlji obeležava muzikom i dobrom hranom, a sve u cilju slavljenja svetla kada ga na severu Švedske uopšte nema.Lundin je rekao kako su takve proslave važne za negovanje dobrih odnosa među narodima, i da je i večerašnja organizovana upravo sa tim ciljem.

"Nadam se da će ova proslava, koja je ovaj put organizovana modernije, poslužiti za bolje odnose između Svedđana i Srba koji su ovde večeras", rekao je on.

Švedska ambasada, na čije je čelo dosao u junu, od sledeće godine će, kako je najavio, više pažnje posvetiti prehrambenoj industriji i opcijama kako Srbija može izvoziti hranu u Švedsku. Organizovaće se i, najavio je on, razni seminari o zdravoj hrani.

Ambasador Landin kaže da ga proslava Svete Lucije podseća na srpski običaj slavljenja slave, a kako je i sam oženjen Srpkinjom koja slavi Svetog Nikolu, taj običaj mu je i jedan od omiljenih.

"Ja često idem na razne slave ovde u Srbiji. Moja žena slavi Svetog Nikolu i to je jako prijatno, interesantno i jača moje odnose sa Srbijom ", poručio je švedski ambasador.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track