Najnovije vesti

ZAHTEV ODBIJEN JOŠ 2015: Srbija ne želi da blago SPC bude u privremenih depoima u Hrvatskoj
Foto: Nebojša Mandić

Nema uslova za povratak

ZAHTEV ODBIJEN JOŠ 2015: Srbija ne želi da blago SPC bude u privremenih depoima u Hrvatskoj

Društvo

BEOGRAD - U martu 2015. godine, na poslednjem sastanku mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, srpska strana nije prihvatila predlog predstavnika Hrvatske da kulturno blago Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude smešteno u privremene depoe u Hrvatskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu kulture.

Uslov Srbije je da kulturno blago SPC mora da bude vraćeno tamo odakle je spaseno ili da se smesti u odgovarajuće riznice SPC u Hrvatskoj, navode u Ministarstvu, povodom današnje izjave Ruže Tomašić, poslanice Evropskog parlamenta da je za rešavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske potrebno da Beograd vrati i "oteto" kulturno blago.

Iz Ministarstva kulture navode da je na sastanku mešovite komisije "zaključeno da su stvoreni uslovi za povraćaj ukupno 533 predmeta arheološke zbirke Muzeja u Kninu, koja su privremeno smeštena u Narodnom muzeju u Beogradu, kao i arhivske građe iz Vukovara koja je privremeno smeštena u Arhivu Vojvodine"

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Predmeti koji će biti vraćeni u Knin, navode u dopisu Ministarstva upućenom Tanjugu, potiču sa lokaliteta Dolina, Polača, Vrpolje, Markovac i Burnum.

Postignut je dogovor, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu, i da se prihvati zahtev porodice Desnica, tako da se u što kraćem roku naslednicima omogući povraćaj umetničke i arhivske kolekcije ove porodice koja se trenutno nalazi na privremenom čuvanju u Muzeju srpske pravoslavne crkve.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je bio član komisije za zaštitu kulturnog blaga koja je popisivala i sklanjala kulturno dobro sa ratom zahvaćenom područiju Hrvatske kaže da je uspeo zajedno sa Slobodanom Mileusnićem uspeo da bez oštećena preseli u Srbiju dve ikonostaske celine iz 18 veka sa oko 100 ikona.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Sve što smo uspeli da spasimo to smo popisivali u Narodnom muzeju u Beogradu i u Muzeju SPC. Kasnije je nešto od tog kulturnog blaga vraćeno u Hrvatsku, a većina artefakata je izllagana na izložbama i sada se nalazi u Bogosloviji u Sremskim Karlovcima" kazao je Kusovac.

Bio sam optuživan zašto sakupljam i spasavam samo pravoslavne vrednosti, ali nikada nisam uspeo da uspostavim komunikaciju sa Hrvatskim zavodom za zaštitu spomenika kulture", kazao je Kusovac.

Za njega nema dileme da je eventualno vraćanje kulturnog blaga Hrvatskoj najbolje prokomentarisao pokojni Patrijah Pavle.

"On je jednom lepo rekao da će kada se vrati narod, tada biti i vraćene pravoislavni artefakti u crkve koje su još ostale cele u Hrvatskoj. Nisam siguran da bi bile bezbedni u muzejima a kamoli u preostalim pravoslavnim hramovima u Hrvatskoj. Jednostavno nema Srba u Hrvatskoj koji bi štitili svoje pravoslavne svetinje", kazao je Kusovac.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Potpisivanjem sporazuma između vlada Srbije i Hrvatske 2002. godine, počeo je proces njihovog vraćanja. Tim dokumentom predviđeno je i osnivanje mešovite srpsko-hrvatske komisije za povraćaj kulturnih dobara.

Od 2002. do 2004. godine Republici Hrvatskoj vraćeno je više od 20.000 inventarnih jedinica, a od 2012. godine Hrvatska potražuje nešto više od 1.000 predmeta.

Najviše predmeta spaseno je iz Dalmatinske eparhije, zatim Osječkopoljske i baranjske eparhije i Slavonske eparhije.

Srbija je preuzela na sebe obavezu restauracije i konzervacije kulturnog blaga evakuisanog iz Hrvatske tokom operacija „Bljesak” i „Oluja”, ali i drugih operacija na teritoriji današnje Hrvatske, dok je Hrvatska preuzela na sebe da obezbedi adekvatne uslove za povraćaj kulturnog blaga.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...