Najnovije vesti

DANAS JE VARINDAN: Danas se kuva VARICA i seje pšenica koju za BOŽIĆ iznosimo na trpezu
Foto: Wikipedia

Praznik prepun divnih običaja

DANAS JE VARINDAN: Danas se kuva VARICA i seje pšenica koju za BOŽIĆ iznosimo na trpezu

Društvo

Sveta Varvara, poznata i kao Sveta Barbara, hrišćanska je mučenica i svetiteljka. Pravoslavna crkva proslavlja je 17. decembra, a smatra se zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara...

SLAVIMO SVETU VARVARU: Ovo jelo danas skuvajte kako biste 7. januar dočekali u miru i slozi!

 

Živela je u 3. veku, u vreme rimskog cara Maksimilijana. Otac joj je bio po imenu Dioskor. Bio je mnogobožac i vrlo strogo je vaspitavao svoju kćer. Ali jednom prilikom, kada je hteo da zida kupatilo, on zapovedi da se naprave dva prozora, a Varvara je zatražila tri, za Oca, Sina i Svetoga Duha. Kada je ovo čuo, njen otac je bio sablažnjen što mu je kćerka hrišćanka. Odvukao ju je kod starešine oblasti, gde devojka hrabro prizna da je hrišćanske vere i da se nikada neće pokloniti idolima.

 

Zbog takvih njenih reči, staviše je na muke, najpre je istukoše, palili su joj rebra i grudi, a na kraju su je svukli do gola i tako gradom proveli. Sam otac Dioskor je svojoj kćeri odsekao glavu. Tako se ova mlada devojka žrtvovala za Hrista, a njenog oca je stigla zaslužena kazna - jednom ga je pogodio grom i skončao je u mukama.

 

OVAKO SU VARICU KUVALI NAŠI STARI

 

Sastojci:

 

pšenica
kukuruz
voda
orasi
med

 

Napomena:

 

količina pšenice i ostalog materijala je po sopstvenoj želji. Na slici je varica sa 1/2 kg pšenice, 250 g kukuruza, 250 g oraha i 6 kašika meda.
Pšenicu i kukuruz naliti vodom (za 2 cm da pređe preko materijala) i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata (dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju). Dodati med i iseckane orahe, promešati i služiti.

 

Na ikoni se sv. Varvara predstavlja u običnom tadašnjem ženskom odelu sa krstom i mitrom u ruci, a njene čudotvorne mošti čuvaju se u Kijevu. Proslavljena u Carstvu Hristovome, ona se mnogo puta javljala do dana današnjega, ponekad sama, ponekad u pratnji Presvete Bogorodice.

 

Narodni običaji i verovanja

 

Postoji narodni običaj da se uoči Svete Varvare kuva žito - varica i uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Srba je narodna godina, kao i crkvena danas, počinjala 1. septembra, pošto se pobere letina, pa je zato Varvarin dan bio prvi dan u ovoj godini. U nekim krajevima Srbije običaj je i da se na današnji dan potope zrna pšenice u vodu da proklijaju pa se na Božić iznesu da se vidi koliko je porasla pšenica. U novija vremena, zrna pšenice se natope i stave na tanjirić ili u činijicu pa kad pšenica poraste iznese se na božićnu trpezu.

 

Kad se vari varica deca u Boki pevaju:

 

Vari vari varice,

 

Da se radu jariceI

 

bijele jagnjice

 

i detici i juncici.

 

Varica se jede hladna i drugi i treći dan i zato se peva:

 

Varvarica vari,

 

A Savica ladi,

 

Nikolica kusa.

(EPK/Wikipedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...