KORISNO ILI ŠTETNO: Rat stručnjaka zbog mleka
Foto: Shutterstock

Rasprava o uticaju na ljudsko zdravlje

KORISNO ILI ŠTETNO: Rat stručnjaka zbog mleka

Društvo -

Protivnici tvrde da izaziva alergije i da nema ništa vredno. Druga strana ističe njegovu veliku važnost za zdravlje

Da li ljudi treba da piju mleko i da li je ono dobro ili loše za naš organizam? Odgovor na ovo pitanje verovatno ste pokušali da dobijete razgovarajući s prijateljima i verovatno su vam se mišljenja potpuno razišla.Kurir je pokušao da u razgovoru sa stručnjacima razreši tu dilemu, ali jednoglasni stav ne postoji.Nutricionista Branka Mirković smatra da kravlje mleko, pasterizovano ili ne, „jednostavno nije hrana za ljude“.

- Posle sedme godine treba potpuno isključiti mleko iz ishrane, a novija istraživanja pokazuju da deci već od četvrte godine ne treba davati kravlje mleko. Ljudski organizam je tako skrojen da mleko ne može da svari, niti da iz njega bilo šta iskoristi. Naravno, ne preporučuje se ni zbog toga što sadrži mlečni šećer - laktozu. Međutim, treba jesti mlečne proizvode kao što su jogurt, sir, kiselo mleko, kefir - kaže Mirkovićeva.Nikako mlekoPedijatar Nevenka Raketić savetuje veliki oprez u konzumaciji mleka:

- Mleko je dragoceno za rast i razvoj zuba i kostiju jer se u mleku i mlečnim proizvodima nalaze najveće zalihe kalcijuma. Ipak, deci se ne preporučuje da piju kravlje mleko do treće godine zbog mogućih alergija. Što se tiče odraslih, kod nas prvo postoji problem s nerešenim nivoom aflatoksina, a sada i sa mikrobiološkom neispravnošću pojedinih mleka, zbog čega treba biti dodatno oprezan. Čak i kada bi svi ti problemi bili otklonjeni, dnevni unos mleka i mlečnih proizvoda ne treba da prelazi 500 ml.Mleko sa selaBivši načelnik republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić smatra da je mleko važno u ishrani.- Mleko je zdravo za ljude i treba da ga pijemo. Ako je krava zdrava, to jest ako se ne hrani antibioticima, hormonima i hemijom, onda je i mleko zdravo. Sve zavisi od hrane koja se daje toj životinji - kaže Stojšić.S njim se slaže i specijalista opšte medicine Sandra Milosavljević:- Penzioneri i deca mogu i treba da piju mleko u neograničenim količinama. Međutim, problem je što je mleko koje se prodaje u marketima previše prerađeno, pa je najbolje da se oni koji imaju mogućnosti snabdevaju od seljaka koji imaju krave za mužu.

ZAGOVORNICI- Mleko je bogato kalcijumom i fosforom, što je dobro za rast i oporavak kostiju i tkiva, ali i snižavanje krvnog pritiska- Sadrži aminokiseline, neophodne za normalnu obnovu tkiva, rast i razvoj- Pomaže pri održavanju imuniteta, stvaranje eritrocita i leukocita i pomaže odbrani organizma od bolesti- Bogato je vitaminima A i D, koji utiču na poboljšanje imuniteta i odbranu od infekcija- Mleko spada u namirnice koje imaju tzv. baznu reakciju, to jest neutrališe kisele produkte koji dovode do brzog zamora mišića i organizmaPROTIVNICI- Mleko je najčešći uzrok alergije na hranu, a može da dovede i do osteoporoze- Sumnja se da jedna belančevina iz kravljeg mleka može podstaći razvoj jednog tipa šećerne bolesti- Punomasno mleko sa zasićenim mastima i holesterolom doprinosi pojavi srčanih bolesti- Oko 75 odsto svetskog stanovništva loše reaguje na laktozu - mlečni šećer- Kod žena može da dovede do poremećaja rada reproduktivnih organa i mlečnih žlezda

ZANIMLJIVOSTI- Stari Grci i Rimljani su one koji piju mleko nazivali varvarima- Stanovnici Velike Britanije su muzli krave još pre 6.000 godina- Tek izmuženo mleko ima temperaturu od 36 stepeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track