DA LI ĆE OVO SMIRITI SRPSKE ĐAKE: 20.000 dinara kazna za roditelje nasilnika
Foto: Zorana Jevtić

Rešenje

DA LI ĆE OVO SMIRITI SRPSKE ĐAKE: 20.000 dinara kazna za roditelje nasilnika

Društvo -

Ministar prosvete najavio da će oni čiji su naslednici nasilni morati da plate, kao što se radi na zapadu

Novčane kazne za roditelje učenika koji izazivaju nasilje u školama, a koje je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, po uzoru na zapadne zemlje, mogle bi da iznose i 20.000 dinara.

Ministar je kazao da bi roditelji nasilnih đaka, pod uslovom da obične vaspitne mere ne urode plodom, mogli da budu kažnjavani „kaznama koje druge pametne zemlje koriste“.Jedan od najzastupljenijih modela borbe s vršnjačkim nasiljem je britanski, po kome državne škole s roditeljima potpisuju ugovore po kojima roditelji preuzimaju punu odgovornost za ponašanje svoje dece. U Britaniji kazne, nakon prijave policiji i sudske odluke, najčešće iznose 120 funti, što je bezmalo pa 20.000 dinara, a slično je i u Austriji.- Ta ideja je još u početnoj fazi i, s promenama zakona u obrazovanju, radimo s Ministarstvom za rad na izmenama Zakona o porodicii. Nećemo mi određivati kazne, već sudovi, a sve će se raditi po modelima evropskih zemalja. U Poljskoj je kazna za 20 neopravdanih izostanaka sa časova 1.200 evra, a slično je i u Britaniji. Pa nek roditelji razmisle da li im se plaća kazna što im dete godinama maltretira druge učenike - rekao je Šarčević.

Promene Spakujte u plakarNEMA VIŠE MINIĆAMinistar Šarčević najavio je i da će se kažnjavati neprimereno odevanje kako učenika, tako i nastavnog osoblja. Ukoliko učenici dođu neprimereno obučeni na nastavu, direktor će ih vratiti kući i upisati šest neopravdanih izostanaka, dok će nastavnici takođe biti udaljeni iz škole, uz odbijanje od dnevnice. Šarčević je kazao da se u školama neće više tolerisati da učenice dolaze napadno našminkane, u mini-suknjama i ostaloj neprimerenoj odeći, učenici u šortsevima i majicama, a isti sistem važiće i za nastavni kadar. Škole će biti ocenjivane i po spoljašnjem izgledu, da li su deca disciplinovana i „da li su čestito obučena“.

NASILJE U POSLEDNJIH ŠEST MESECI:septembar 2015 - Tri srednjoškolke prebile devojku u Kruševcu zbog nadograđenih noktijuseptembar 2015 - U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju nekoliko đaka pretuklo učenika četvrtog razredaoktobar 2015 - Devojčici (7) iz Bačke Palanke vršnjakinja gasila cigarete po vratuoktobar 2015 - Učenik šestog razreda iz Stare Pazove dečaku je skakao po stomakunovembar 2015 - F. M. (14), učenika osmog razreda OŠ „Ivo Andrić“ u Beogradu, U. R. je nožem pokušao da rasečedecembar 2015 - M. Š. (13) teško je povređen kad su ga dvojica petnaestogodišnjaka ispred OŠ „Kneginja Milica“ na Novom Beogradu šutiralafebruar 2016 - A. N. (13) iz OŠ „Stevan Čolović“ u Arilju vršnjak udarcima zatvorio okonovembar 2016 - J. S. (10), učenik OŠ „Branko Radičević“ u Vranju je pretučen u svlačionici kad ga je osam đaka oborilo na poddecembar 2016 - V. S. (12), učenika OŠ „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru, na času fizičkog izudarao je drug iz odeljenja

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track