Purić opet krade šljunak?

Ovaj čovek je neuništiv

Purić opet krade šljunak?

Društvo -
Slaviša Purić, koji je tek izašao iz zatvora zbog malverzacija, ponovo u akciji – bez dozvole vadi pesak i šljunak iz Dunava

BEOGRAD - Osladilo mu se!Slaviša Purić, koji je više od dve godine bio u zatvoru i protiv koga su podnete krivične prijave da je oštetio državu za oko 15 miliona evra, ponovo radi ono zbog čega je bio priveden - neovlašćeno kopa i prodaje pesak i šljunak, saznaje Kurir. Purić je krajem prošle godine izašao iz zatvora i ubrzo je počeo da se bavi starim poslom.- Firma „SP kapital plus“, koja je povezana s Purićem, bez dozvola vadi šljunak na 1104. kilometru Dunava na teritoriji Smedereva i Požarevca, a pesak na 1170-1173. km kod Ratnog ostrva kod Beograda. Dosad je izvadio i prodao 200.000 kubika šljunka, što na tržištu košta oko 180 miliona dinara. Izvadio je i oko 50.000 kubika peska, čija je vrednost 20 miliona - navodi sagovornik Kurira upoznat sa ovim slučajem.Direktorka „SP kapitala“ do 8. marta bila je Purićeva žena Svetlana, a od 8. marta Ljiljana Jokić. Obe su hapšene zbog sumnje da su po Purićevom nalogu oštetili „Posavinu“ i male akcionare za oko osam miliona evra.Zoran Milovanović, stečajni upravnik „Inter eksporta“, bivše Purićeve firme, kaže za Kurir da su plovila koja koristi „SP kapital“ vlasništvo „Inter eksporta“. Za to, kako kaže, postoje dokazi i on je tražio da se imovina vrati.- Ujedno sam podneo i tužbu da se poništi prebacivanje imovine iz „Inter eksporta“ u „SP kapital plus“ iz 2008. godine jer je to bilo nezakonito, zbog toga što je tad „Inter eksport“ bio u blokadi i imao je dug od oko dve milijarde - dodaje Milovanović.Šljunak i pesak iz rečnih korita predstavljaju javno dobro, pa su time oštećeni svi građani. Na pitanje da li firma „SP kapital plus“ ima dozvolu za vađenje peska i šljunka, u gradskoj Upravi za vode kažu da se takva firma nije njima obratila. Sličan odgovor dobili smo i od Gorana Kamčeva iz republičke Direkcije za vode.

Na drugu firmu preneto 14 miliona evraFirma „Inter eksport“ otišla je u stečaj početkom 2011. s dugom većim od četiri milijarde dinara. Njena imovina, vredna oko 14 miliona evra, preneta je još 2008. na „SP kapital plus“, čiji je osnivač bio „Inter eksport“. Onda se pojavljuje „Eurobiznis“, registrovan u poreskom raju Delaver u SAD, i kupuje „SP kapital plus“. Nadležni su shvatili o čemu je reč, pa je februara 2011. vlasniku „SP kapitala plus“ Više javno tužilaštvo zabranilo raspolaganje imovinom.

Purić: Ne kopam šljunakLjiljana Jokić, direktorka „SP kapitala“, kaže da nemaju nikakve veze sa Slavišom Purićem, ali da bi mogla da nam obezbedi kontakt s njim, što je i uradila.- Plovila su naša od 2008. godine - kaže ona i dodaje da imaju dozvole za kopanje peska i šljunka. Slaviša Purić rekao je da nema veze s kopanjem šljunka i firmom „SP kapital“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track