U Zrenjaninu preplatili posao za 45 miliona!

Skandal

U Zrenjaninu preplatili posao za 45 miliona!

Društvo -
„Geoput“ izabran na tenderu za radove na komasaciji iako je njegova ponuda od 104 miliona dinara bila jedna od najskupljih

BEOGRAD - Arčenje tuđih para.Konzorcijum „Geoput“ izabran je na tenderu za geodetsko-tehničke radove na komasaciji (premer zemljišta) u katastarskoj opštini Botoš u Zrenjaninu iako je njegova ponuda bila za 45 miliona dinara skuplja od ponude „Evrogeomatike“ iz Beograda!

Na tenderu je učestvovao i „Mapsoft“, koji je izabran za izvođača geodetsko-tehničkih radova u sedam od 11 opština u kojima je komasacija sprovođena. Izabran je „Geoput“ s ponudom od 104.440.000 dinara, dok su ponude „Mapsofta“ od 107 miliona dinara i „Evrogeomatike“ od 59 miliona dinara proglašene neispravnim.

- „Geoput“ je povezan s „Mapsoftom“. Da ne bi bilo suviše očigledno da poslove stalno dobija isti konzorcijum, a i zato što ne može da postigne da sve uradi, „Mapsoft“ je na tenderu za komasaciju pozajmio „Geoputu“ svog člana iz konzorcijuma „Geo-Zom“ kako bi mogao da ispuni tenderske uslove. Povezanost je toliko očigledna da je prilikom otvaranja ponuda i predsednik tenderske komisije pročitao „Geo-Zom“ kao člana „Mapsofta“, umesto „Geoputa“ - kaže izvor Kurira upućen u ovaj slučaj.

On navodi da je ponuda „Evrogeomatike“ odbačena iako je bila skoro duplo niža od ponude „Geoputa“ zato što je taj konzorcijum, pored četiri preduzeća koja su imala licence RGZ prvog reda, angažovao i dve lokalne firme koje ih nisu imale, ali su ovlašćene da obavljaju geodetske radove.

- U tenderu nije bilo naznačeno da i podizvođači moraju da imaju licence prvog reda - kaže izvor Kurira.Miroslav Kuburić, zadužen za sektor geodezije u „Geoputu“, kaže da je njihova ponuda po ekonomskim parametrima bila druga, ali ona bolja je bila nepotpuna i zato je zvanično odbačena.

- Malo firmi se ozbiljno bavi ovim poslom, svi se znamo. Prave se razne koalicije, ali s „Mapsoftom“ nismo radili ništa jer nema prostora za saradnju, preklapamo se - objašnjava Kuburić.

Komisija: Nema posla za šarlataneGoran Mirkov, predsednik komisije za izbor ponuđača za komasaciju u opštini Botoš u Zrenjaninu, kaže da je sve urađeno po programu koji je usvojila Skupština i Ministarstvo poljoprivrede.- Na tender su dostavljene tri ponude, od kojih su dve bile ispravne a jedna neispravna. Ponuda „Evrogeomatike“ bila je neispravna jer nije sadržala sve što je traženo. Oni su se žalili i na drugostepenom organu je njihova žalba odbijena. Uslovi tendera nisu nikome prilagođavani, a ne možemo da dopustimo šarlatanima da to rade - kaže Mirkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track