PAPRENO UDARANJE PO UŠIMA: Za pripremu male mature 600 evra!
Foto: Shutterstock

Završni ispit košta ko svetog Petra kajgana

PAPRENO UDARANJE PO UŠIMA: Za pripremu male mature 600 evra!

Društvo -

Kraj osnovne škole za učenike predstavlja veliki stres, a za njihove roditelje i stres i veliki trošak, jer za dodatne časove za svoju decu moraju da izdvoje dve prosečne plate

Mala matura se bliži, a roditelji već sad i te kako osećaju udar na kućni budžet jer za privatne časove i pripremu moraju da izdvoje više od 600 evra!Mala matura, koja obuhvata proveru znanja iz sedam predmeta, za decu predstavlja veliki stres, a za njihove roditelje i stres i veliki trošak. Materijalna situacija većine građana je veoma loša, a da bi se njihova deca valjano spremila za ovaj veoma važan ispit, moraće da izdvoje skoro dve prosečne srpske plate.Ovu tešku situaciju donekle olakšavaju besplatne pripreme za završni ispit koje organizuju mnoge opštine, kao i besplatne pripreme preko interneta. Ipak, mnogi pribegavaju privatnim časovima jer je tako pažnja predavača usmerena ka jednom detetu, a i dete ozbiljnije prati nastavu. E sad, to košta...Predsednik Foruma srednjih škola Milorad Antić kaže za Kurir da privatni časovi iziskuju dosta novca, posebno zato što je bolje uzimati pojedinačne časove nego grupne.- Cene dvočasa kreću se u proseku od 10 evra, odnosno 1.300 dinara, dok ima i onih nastavnika koji časove naplaćuju i po 1.800. Da bi se sve to valjano savladalo, u proseku je potrebno oko 20 dvočasa srpskog i 20 matematike, što je po 200 evra po predmetu - navodi Antić.Prema njegovim rečima, za pripremu kombinovanog testa uglavnom postoje grupne pripreme, a cene tih časova su od 500 do 800 dinara.- Moj savet je da deca uzimaju pojedinačne časove, jer svakom detetu treba drugačiji pristup. Roditelji deci plaćaju i časove iz biologije, fizike i hemije, njihova cena je takođe oko 10 evra, i za tu pripremu potrebno je uzeti oko 10 dvočasa. Nažalost, to znači da je trošak za sve časove pripreme veći od 600 evra, što je neki minimum koji bi roditelji moralo da izdvoje - kaže Antić i ističe da je to zaista veliki trošak.On deci savetuje da najviše pažnje tokom pripreme posvete geometriji i književnosti, budući da im uvek zadaju muke na polaganju.- Dobro je da deca pored privatnih časove posećuju i pripreme u školi - zaključuje naš sagovornik.

Završni ispit 14, 15. i 16. junaBODOVI SA TAKMIČENJA PONOVO SE RAČUNAJUProbna mala matura biće organizovana 7. i 8. aprila, a završni ispit učenici osmog razreda polagaće 14, 15. i 16. juna. Prvog dana rešavaće testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg dana kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta. Ono što je novina ove godine jeste da će se pri rangiranju za upis u srednje škole u obzir uzimati i uspeh sa takmičenja, što je bilo ukinuto prošle godine. Pravilnik o upisu u srednje škole tek treba da bude usvojen.

REAKCIJE MAJKISandra TodorovićSKUPO JE, SIN IDE NA GRUPNU PRIPREMUKod mene je to vrlo skromno, jer nisam u mogućnosti da toliko plaćam pripreme. Sin kreće na besplatnu pripremnu nastavu koje organizuje Opština Zvezdara, a ako bude bilo potrebe, mesec dana pred prijemni ići će na dodatne časove matematike.Jelena UroševićPLAĆAĆU ĆERKI SRPSKI I MATEMATIKUĆerka će ići po dva puta nedeljno na časove srpskog i matematike. Mislim da će to biti sasvim dovoljno pošto je odličan đak. Za kombinovani test pripremaće se sama, mislim da za to nema potrebe da se plaćaju časovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track