(VIDEO) OVO JOŠ NISTE VIDELI: Ovako izgleda supergalebov niski let iznad auto-puta
Foto: Printscreen Youtube

školsko borbeni avion srpske avijacije

(VIDEO) OVO JOŠ NISTE VIDELI: Ovako izgleda supergalebov niski let iznad auto-puta

Društvo -

BEOGRAD - Školsko borbeni avion supergaleb G-4 od ulaska u operativnu upotrebu imao je veliki broj poklonika i smatrao se jednim od najuspešnijih trubomalznih aviona namenjenih za pilotsku obuku.

Avion je kako bi često piloti rekli napravljen tako da prašta svaku pilotsku grešku. Letenje sa njim i dalje je veoma atraktivno uprskos prestižnom letenju na lovačkim avionima tipa MiG -29.

Tako je nedavno na društvene mreže i interent stranice dospeo snimak leta supergaleba G -4 Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije u niskom preletu duž auto-puta. Snimak je nastao u septembru 2012 godie, ali iako kratko traje, veoma je atraktivan i uzbudljiv.

G-4 Super Galeb namenjen za prelazno školovanje pilota razvijen je kao savremeniji naslednik G-2 galeba. Sekundarna mu je borbena namena za dejstvo protiv ciljeva na zemlji.Projekat i kompletan razvoj je vodio Vazduhoplovnotehnički institut u Žarkovu. Proizvoden je u vazduhoplovnoj industriji SFRJ, a finalno je sklapan, u fabrici aviona Soko, Mostar.

Prvi prototip je poleteo 18. jula 1978. godine. Serijska proizvodnja je počela tokom 1983. godine, u ukupnom broju od 91 primerka. Šest je izvezeno u Mijanmar (nekadašnja Burma). Raspad SFRJ je prekinuo sve potencijalne mogućnosti izvoza, pa čak i u zainteresovane SAD.

U periodu postojanja SFRJ, u organizaciji SDPR-a, G-4 je leteo u promotivnoj funkciji, američki pilot novinar Džefri Etel , koji je u toj ulozi pilotirao i najpoznatijim svetskim avionima. Posle leta G-4 je zvanično izjavio: „Kada sam na stajanci prvi put ugledao taj avion, bio sam impresioniran njegovom savremenom aerodinamikom. U kabini sam se osećao sjajno, jer je komforna i pregledna. U letu sam uradio nekoliko petlji, seriju valjaka, dvostrukih imelmana i ostalih akrobacija. Sve je to vrlo lako i jednostavno, kao da sam leteo na svojim krilima“.Džefri Etel je posebno bio oduševljen aerodinamičkim ponašanjem, pokretljivošću i preciznim upravljanjem G-4.

G-4 je učestvovao u američkom JPATS konkursu, za izbor novog školskog aviona. U toj funkciji je RV i PVO posetila američka delegacija, u maju mesecu 1990. godine, na čelu sa generalom Robert Oux i on je lično leteo na G-4, nakon čega je izjavio: „To je avion po meri pilotskih želja, veoma je lagan za upravljanje i odličan za obuku mladih pilota“. Na njemu je letelo više američkih pilota, različih profila, na aerodromu Batajnica. Tada je prvi put na njemu leteo mornarički pilot i žena pilot, instruktor za kovit u američkoj pilotskoj školi, kapetan Lynn Anne Merten.

(A. Mlakar)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track