ČIM BUDU ISPORUČENI: Ruski MIG-29 biće remontovani u SRBIJI, a ne u Rusiji
Foto: Vlada Srbije

Dodeljeni kao donacija

ČIM BUDU ISPORUČENI: Ruski MIG-29 biće remontovani u SRBIJI, a ne u Rusiji

Društvo -

BEOGRAD - Remont aviona MiG-29 koji su najavljeni kao donacija srpskoj vojsci će obaviti stručnjaci kompanija iz Ruske Federacije. Dodaje se da će remont biti obaviljen u već postojećim kapacitetima Vojske Srbije čim avioni budu isporučeni Republici Srbiji.

„Rok za završetak planiranog remonta je, prema zaključenom ugovoru, osam do deset meseci sukcesivno, a ne duže od 12 meseci od trenutka isporuke aviona Srbiji“, dodaje se u odgovoru Ministarstva odbrane.

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane nedavno je za Radio Slobodna Evropa naveo da će ruski MiG-ovi 29 najverovatnije biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima.

PRAVO U BATAJNICU: Ruski migovi nam stižu do kraja aprila

Miloradović dodaje da se ne zna kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika, kao i da li će eventualno biti i svečanog dočeka.

„Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih MiG-ova 29 bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga zbog potrebnog nivoa radova na tom avionu“, rekao je Miloradović za Radio Slobodna Evropa.

On, međutim, nije mogao da precizira kada će tačno ovi avioni stići u Srbiju jer će, kako je naveo, to biti poznato tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja. Miloradović je rekao da će ceo vojno-tehnički aranžman sa Rusijom koštati 185 miliona evra.

O MIGOVIMA 29 Vučić: Što se sekirate ako su kante i ako su me Rusi preveslali da ih uzmem za džabe!

On je objasnio da taj iznos obuhvata finansiranje cele eskadrile od 10 aviona i svih radova na njima.

„Avioni iz Rusije se ne naplaćuju, šest MiG-ova 29 su donacija. Program obuhvata generalni remont i produženje roka službe za tri godine, a zatim za još 10 godina, za tih šest aviona i četiri postojeća MiG-a 29 Vojske Srbije“ rekao je Miloradović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 17.03.2017.

(Insajedr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track