SRBI KRSTE AFRIKANCE: Južnoafrikanci prelaze u pravoslavlje!
Foto: Www.eparhija-prizren.org

U Južnoafričkoj Republici se krste sa tri prsta

SRBI KRSTE AFRIKANCE: Južnoafrikanci prelaze u pravoslavlje!

Društvo -

Eparhija raško-prizrenska u egzilu, koju ne priznaje SPC, u Johanezburgu prevela u pravoslavlje nekoliko stotina ljudi, otkriva arhimandrit Pantelejmon

Dečaci i devojčice iz najnaseljenijeg grada u Južnoafričkoj Republici krste sa se tri prsta i prelaze u pravoslavlje!

Osmeh... Na veronauci je uvek gužva
Osmeh... Na veronauci je uvek gužva

U Johanezburgu je Eparhija raško-prizrenska u egzilu, koju ne priznaje SPC, nedavno obnovila svoju pravoslavnu duhovnu misiju, koja se, kako se navodi na njihovom sajtu, odvija po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog u egzilu Artemija, a koja je „donela i prve krupne plodove - oko stotinu novokrštenih duša, Afrikanaca iz Johanezburga“.- Misija je započela pre petnaestak godina, kada sam, s blagoslovom patrijarha Pavla i episkopa Artemija, kao mladi crnorečki jeromonah došao u ovu udaljenu srpsku parohiju. Ubrzo sam prihvatio krst materijalne i duhovne obnove jedne zapuštene parohije, bez službe Božje i aktivnog parohijskog života. Prvih nekoliko godina, zajedno sa svojim parohijanima, radio sam na duhovnoj i materijalnoj obnovi naše crkvene opštine - navodi u svom tekstu arhimandrit Pantelejmon (Jovanović).

Školom se širi miris tamjana... Čas počinje i završava se kađenjem
Školom se širi miris tamjana... Čas počinje i završava se kađenjem

On navodi da je ostvarena bliska duhovna veza sa osnovnom školom „Sveti Atanasije“, da su održavani časovi veronauke, a vikendom je služena služba, da su krštavani pojedini nastavnici, vlasnici škole, đaci sa svojim roditeljima i njihovi prijatelji i komšije...- Danas osnovna škola „Sveti Atanasije“ broji blizu 700 učenika, a u njoj je zaposleno oko 50 radnika. Jednom sedmično, u pauzi između dve školske smene, držim časove veronauke u dve grupe, odvojeno đacima mlađih i starijih razreda. Časovi traju po 30 minuta i počinju i završavaju se molitvom i kađenjem. Iako je veronauka izborni predmet, najveća učionica u školi (spojene dve učionice i međuprostor) uvek je tesna da primi sve zainteresovane - objašnjava arhimandrit.

POGLLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čudo: Izgoreo stan, ostale samo ikone!

Ekipa Kurira

Foto: www.eparhija-prizren.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track