ZAVRŠNI ISPIT: Trema razbija đake na maturi
Foto: Dragana Udovičić

Proba završnog ispita za osmake 7. i 8. aprila

ZAVRŠNI ISPIT: Trema razbija đake na maturi

Društvo -

Stručnjaci savetuju učenicima da dan pre polaganja ne uče, da pažljivo pročitaju ceo test pre nego što počnu da ga rešavaju, a roditeljima da ne vrše pritisak na decu

Probna mala matura biće držana sutra i u subotu, a završni ispit učenici osmog razreda polagaće 14, 15. i 16. juna.Iako je sad samo provera, učenici i to doživljavaju veoma stresno. A kad se na sve to doda i pritisak roditelja, osmaci „umiru od treme“. Koliko god da ih ona uzme pod svoje, nikako ne bi smeli da govore sebi: „Ja ovo ne mogu, nisam spreman“, savetuju sagovornici Kurira.Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da nema đaka koji na dan ispita nema tremu.- Taj dan je izuzetno važan za njih i svi se na neki način uplaše. Uglavnom svi zbog straha pokažu slabije rezultate nego što pokazuju inače. Zato dan pred polaganje treba da ostave knjige i da šetaju po prirodi i odmaraju se. Sa čvrstim stavom da izađu na polaganje i da budu optimisti i bez misli: „Ne znam, neću dobro uraditi“ - napominje Antić.

On dodaje da bi školski psiholozi trebalo da održe predavanje učenicima kako da se najbolje izbore s tremom:- Škola treba da ohrabri decu. Dobro je da pre polaganja pojedu čokoladicu kako bi imali snage da razmišljaju.S ovim mišljenjem slaže se i školski psiholog Branka Tišma. Ona napominje da deca na ispit moraju doći naspavana i pola sata ranije.- Trebalo bi da odspavaju minimum šest sati i da ne polaze bez doručka. Od pribora da ponesu sve što im treba, rezervnu hemijsku, olovku i pribor za matematiku. Ono što je najvažnije jeste da slušaju uputstva dežurnih nastavnika - priča Tišma.Prema njenim rečima, mališani ne treba da se oslanjaju na prepisivanje jer će im to samo odmoći.- Vrlo je važno da se oslone na svoje sposobnosti. Prvo treba pažljivo da pročitaju ceo test, pa tek onda da rešavaju ono u šta su sigurni da znaju, a za kraj da ostave zadatke u koje su najmanje sigurni. Nikako da ne žure. Ispit traje dva sata i imaju sasvim dovoljno vremena. Imaju čak i vremena da prvo urade običnom olovkom, pa da posle podebljaju hemijskom - objašnjava naša sagovornica.Ona zaključuje da roditelji treba da budu podrška, ali da nikako ne grde i ne kritikuju decu.

Raspored učenjaTOKOM PAUZE JESTI VOĆEBranka Tišma kaže da deca treba lepo da osmisle raspored učenja tokom priprema za polaganje.- Konstantno učenje od pet sati nije korisno učenje. Između učenja mora da postoji aktivna pauza, ali nikako sedenje za kompjuterom. Školski sistem učenja je dobar, 45 minuta učenja i pauza od 15 minuta, u pauzama da pojedu neku voćku, a i crna čokolada je takođe dobra za koncentraciju - navodi ona i dodaje da dete koje ima dovoljno sna mnogo bolje uči.

ČINJENICESaveti za polaganje maturedobro se naspavajtene zaboravite knjižicu, olovku, hemijsku i gumicudođite na ispit pola sata ranijesaslušajte uputstva nastavnikapročitajte ceo test i prvo radite ono što sigurno znateako osetite tremu, popijte vodene zaboravite da odgovore podebljate hemijskom ako ste ih pisali običnom olovkom

Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja