EVO KAKO DA IH PREPOZNATE: OVO su simptomi da vam NEDOSTAJE neki od VITAMINA
Foto: Shutterstock

Deficit vitamina nije retkost

EVO KAKO DA IH PREPOZNATE: OVO su simptomi da vam NEDOSTAJE neki od VITAMINA

Društvo -

Nedostatak pojedinih vitamina u organizmu uglavnom se manifestuje kroz neki od simptoma.

Tako na primer, ukoliko vam je koža suva i peruta se, a na licu vam se često javljaju bubuljice, to je znak da vam nedostaje vitamina E, B2 ili C.

Suva, retka i lomljiva kosa pokazuje da vam fale vitamini B2 i B5, dok se za razdražljivost i nezadovoljstvo može okriviti nedostatak više vitamina iz grupe B.

Do manjka određenih vitamina dolazi i usled neredovne ishrane. To je problem koji nikako ne bi trebalo da zanemarimo jer dovodi do slabljenja imuniteta organizma a potom i do pojave neke od bolesti.

"Svi ti vitamini vezuju se za određene receptore u organizmu i preko njih mogu da ostvare pravu funkciju. Kada su svi vitamini kompletno prisutni u organizamu, on funkcioniše kako treba. Međutim, oko 70 odsto ljudi na svetu ima defiict vitamina D i B12, pre svega što se svi slabije izlažemo sunčevim zracima i nedostaje nam svetlosti da bi se taj vitamin aktivirao", objašnjava doktorka iz jednog doma zdravlja u Beogradu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evo kako da prepoznate nedostatak vitamina:

Vitamin A

Nedostatak vitamina A najpre se ogleda kroz kožu, oči i imunitet. Prvi znak nedostatka ovog vitamina može biti oslabljen vid pri slabijoj svetlosti - takozvano "kokošije slepilo". Zatim, promene na koži (gruba i perutava koža). Kasnije može doci do hroničnih upala (grla, sinusa...) ili promena na sluzokoži.Kod dece, nedostatak vitamina A dovodi do zaostajanja u rastu i loše formacije kostiju i zuba. U trudnoći, i višak i manjak vitamina A može da rezultira deformacijom fetusa.

Muska neplodnost uzrokovana prestankom spermatogeneze, takoe može da ukaže na nedostatak vitamina A.

Vitamin B1

Nedostatak vitamina B1 ogleda se kroz nervnu, mišićnu, kardiovaskularnu i gastrointestinalnu funkciju organizma. Simptomi su: grčevi u mišićima, trnjenje u ekstremitetima, teško disanje, zamor, glavobolja, slaba koncentracija, promene raspoloženja, gubitak težine. Najizražajnije su smetnje prouzrokovane poremećenim radom nervnog sistema.

Vitamin B3

Najčešći pokazatelji su slabost u mišićima, umor, gubitak apetita, problematično varenje i koža.

Vitamin B6

Ozbiljnije posledice hipovitaminoze vitamina B6 u organizmu su: nervoza i razdražljivost, depresija, nemogućnost koncentracije i psihički problemi, mišićna slabost, nastanak arterioskleroze, smanjena proizvodnja limfocita i antitela. Manjak vitamina B6 u pubertetu može da uspori rast.

Vitamin B7

Njegov manjak je retkost, a u slučaju da se ipak dogodi prvi znak je opadanje kose, a sledi ga i crvenilo oko noktiju.

Vitamin B9 (Folna kiselina)

Neadekvatan unos folne kiseline je najverovatnije najčešći nedostatak vitamina. U najrizičnije grupe spadaju starije osobe, trudnice, žene koje koriste kontraceptivne pilule, osobe koje konzumiraju prekomerne količine alkohola. Depresija, apatija, lak zamor, vrtoglavica i anemija mogu da budu prouzrokovani nedostatkom vitamina B9. Problemi koji mogu da se jave nedostatkom ovog vitamina su slabije pamćenje i oštećenje mozga i nervnog sistema.

(EPK/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track