Raketaš Zoltan u gostima kod pilota "nevidljivog"
Foto: Fejsbuk

Treći susret

Raketaš Zoltan u gostima kod pilota "nevidljivog"

Društvo -
Zoltan Dani, raketaš koji je srušio nevidljivi F117, uzvratio posetu američkom pilotu kojeg je oborio iznad Srbije 1999.
1 / 15 Foto: Fejsbuk

Treći susret.

Zoltan Dani, raketaš koji je oborio "nevidljivi" avion marta 1999, otišao u Ameriku.

Rat ih je upoznao. Jedan je bio pilot "nevidljivog" F-117A, a drugi raketaš koji ga je oborio. To je bio njihov prvi susret, ali preko radara. Pilot Dale Zelko i raketaš Zoltan Dani prvo su se sreli u Srbiji, a posle 12 godina, a potom je Zoltan uzvratio posetu.

Marta 1999. jedan vest je obišala ceo svet u sekundi - oboren je "nevidljivi" F117A. Iza tog događaja stoje dva glavna aktera - Pilot američke vojske Dale Zelko i aviona i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila Zoltan Dani.

Američki pilot je jugoslovenskog porekla, a jugoslovenski raketaš mađarskog. Pilot Dale Zelko po povratku nije želeo da bude heroj za medije već se posvetio svojoj porodici, a raketaš Zoltan Dani postao je pekar i vratio se svojoj porodici.

Posle 12 godina od ovog događaja ova dvojica junaka rešila su da se vide i upoznaju. Dale Zelko stigao je u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je oboren njegov avion. Tom prilikom Zoltan mu je napravio tortu sa "nevidljivim" od čokolade.

Sada je došlo na red i da Zoltan uzvrati posetu, a fotografije uzvratne posete je postavila Ambasada Amerike u Srbiji na svojoj Fejsbuk stranici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track