KREĆE SEZONA: Evo šta treba da radite ako vas ujede KRPELJ
Foto: Shutterstock

Oprez!

KREĆE SEZONA: Evo šta treba da radite ako vas ujede KRPELJ

Društvo -

BEOGRAD - Gradski zavodu za javno zdravlje u ovoj godini nije primio više od pet prijava Domova zdravlja vezano za ujede krpelja, rečeno je u tom zavodu.

Veći broj prijava, kako naglašavaju, očekuje se u narednom periodu, jer "sezona" krpelja tek počinje.

Kako je kazala epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Ivana Beogvić Lazarević, da bi se ujedi krpelja izbegli najvažnija je prevencija, a to je izbegavanje neuređenih travnatih površina, nošenje odeće dugih rukava i pantalona sa nogavicama, kao i svetle garderobe, jer se na njoj lakše uočavaju ovi insekti.

Vađenje krpelja, Foto: Printskrin
Vađenje krpelja, Foto: Printskrin

Poželjno je, kako navodi, na otkrivene delove kože naneti i neko sredstvo protiv uboda insekata.

"Pregledi nakon boravka u prirodi su najvažniji, kako bi se na vreme uočilo da li smo pokupili nekog krpelja. Ukoliko se duže boravi u prirodi preporučuje se kontrola celog tela na svaka četiri sata", rekla je ona.

Ukoliko se uoči prisustvo krpelja na telu, kako naglašava, neophodno je da se on u što kraćem vremenskom periodu ukloni, odnosno u prvih 24 časa, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije ukoliko je krpelj zaražen.

Begović Lazarević objašnjava da bi vađenje krpelja sa tela trebalo obaviti u zdravstvenoj ustanovi, a ukoliko to nije moguće, taj posao treba da obavi stručna osoba isključivo mehanički, odnosno čistom pincetom prethodno dezinfikovanom alkoholom.

Prema njenim rečima, pre odstranjivanja krpelja, mesto na kome se taj insekt nalazi ne treba tretirati nikakvim hemikalijama - alkoholom, benzinom, acetonom.

"Najsigurnije je da se vađenje krpelja obavi u zdravstvenoj ustanovi. Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore kako bi se krpelj odignuo od kože, a zatim se on polako izvlači iz kože", rekla je ona.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Begović Lazarević ističe da posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati i obavezno pratiti narednih mesec dana.

Normalno je da nakon uklanjanja krpelja na tom mestu bude malo crvenila, dodala je ona, naglašavajući da ukoliko se to crvenilo ne povlači ili ono počne da se širi, dobije se temperatura, primeti se malaksalost, kao i neki drugi simptomi koji nemaju veze sa respiratornim inferekcijama, obavezno se treba javiti lekaru.

Kako prenose mediji, u Nišu se tokom jučerašnjeg dana ambulantama zbog ujeda krpelja javilo 20 odsraslih osoba i šestoro dece.

Krpelji su zglavkari koji svojim ubodom koji je bezbolan i koji ne svrbi, na čoveka mogu da prenesu određene zarazne bolesti kao što su Lajmska bolest, krpeljski meningoencefalitis, KrimskaKongo hemoragijska groznica, erlihioza, bruceloza ili leptospiroza.

Krpelji su prisutni od ranog proleća do kasne jeseni, a najaktivniji su u maju i junu. Hrane se krvlju ljudi i mnogih životinja, a rizik od infekcije je veći što je boravak krpelja na telu duži.

KAD URANAK POĐE PO ZLU: Nišlije izletnike izujedali KRPELJI!

AKO VEĆ NE MOŽETE KOD LEKARA: Evo kako da SAMI izvadite KRPELJA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OTKRIVAMO: Kako da sprečite nastanak alergija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track