Najnovije vesti

SLAVIMO MARKOVDAN: Evo šta danas NIKAKO NE SMETE da uradite
Foto: Wikipedia

Još jedan veliki crkveni praznik

SLAVIMO MARKOVDAN: Evo šta danas NIKAKO NE SMETE da uradite

Društvo

Tek što je prošao Đurđevdan, a danas 8. maja nas čeka još jedna slava - Markovdan!

Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. maja, slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra. Markovdan je poznat i kao treći dan Đurđevdana.

Apostol i jevanđelista Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isusa Hrista i autor prvog jevađelja.

Petar je Marka u svojoj poslanici, nazvao duhovnim sinom.

Legenda kaže da kada je Marko bio sa Petrom u Rimu, vernici su ga zamolili da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca sahranjen je bio u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odneli ga u u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime - Sveto Jevanđelje po Marku.

Običaji u vezi sa Markovdanom

Srpski seljak na Markovdan nije izlazio na njivu niti radio u polju jer je strahovao da će ga Sveti Marko kazniti olujom, gradom i gromovima.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san - što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv -  taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako "izlečiti" od pospanosti i bolesti.

Ako niste dremali na Svetog Đorđa, nemojte ni na Markovdan jer ćete cele godine biti tromi i pospani.

(EPK)

OD DANAS SVAKI DAN POKLON U KURIRU: Ikone iz čudotvornog manastira Ostrog

Serijal ikona iz Ostroga počinjemo ikonom Svetog Petra Cetinjskog, poznatijeg kao Petar I Petrović Njegoš. Rođen je u selu Njeguši u Crnoj Gori, 1748. godine, bio je crnogorski državnik, poglavar autokefalne (samostalne) crkve i utemeljitelj moderne Crne Gore. Zaredio se sa svega 12 godina, a đakon je postao već sa 17. Dao je prvi pisani zakonik u Crnoj Gori, napisao je Istoriju Crne Gore, pohvalu Karađorđu Petroviću, nekoliko pesama i preko 260 arhipastirskih poslanica. Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao svet još za života.

U narednih nekoliko dana Kurir će pokloniti neke od najlepših ikona iz manastira Ostrog: Isus Hristos, Preobraženje Gospodnje, ikonu uklesanu u kamenu koja prikazuje Svetog Isaiju, Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i mučenika Stanka, kao i onu pod nazivom Sveta Trojica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...