POZAJMICA ZA PETU FAZU: Toplana u Nišu ulaže 5 miliona evra u revitalizaciju sistema
Foto: Marina Lopičić

Podigli kredit od banke

POZAJMICA ZA PETU FAZU: Toplana u Nišu ulaže 5 miliona evra u revitalizaciju sistema

Društvo -

NIŠ - Gradska toplana u Nišu podići će od Nemačke razvojne banke kredit od pet miliona evra za realizaciju pete faze revitalizacije sistema daljinskog grejanja.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Hranislav Đorđević istakao je da se radi o pozajmici sa izuzetno povoljnim kreditnim uslovima.

"Gradska toplana predložila je da pomenutim iznosom bude realizovano devet projekata koji bi značajno smanjili gubitke u toplotnoj energiji i troškove grejanja, i smanjili emisiju štetnih gasova", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima pozajmicom će se graditi tri gasne kotlarnice, a jednom od njih bila bi zamenjena postojeća kotlarnica na mazut na Prirodno-matematičkom fakultetu.

"Novac bi bio iskorišćen i za razdvajanje podstanica koje sada mere potrošnju toplotne energije za po tri ili četiri stambene zgrade. Svaki objekat dobio bi svoju podstanicu", istakao je Đorđević.

Od ukupnog iznosa pozajmice, dodao je Đorđević, milion i po evra biće iskorišćeno za zamenu šest kilometara dugog toplovoda u gradu starog skoro 40 godina.

"Za uvođenje daljinskog nadzora i optimizaciju sistema daljinskog grejanja bilo bi utrošeno 1,3 miliona evra, a za smanjenje misije azotnih oksida u izduvnim gasovima toplane "Krivi vir" 550.000 evra", naveo je Đorđević.

On je rekao da će Gradska toplana dobijenim sredstvima graditi magistralni toplovod sa pripadajućim podstanicama do Ekonomske i Trgovačke škole i do Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Prema Đođevićevim rečima, projekat kojim je Toplana konkurisala kod nemačke razvojne banke počeće naredne godine, a rok za realizaciju je pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track