Leto s Kontikijem: Krit je najsunčanije i najveće grčko ostrvo
Foto: Promo

Leto s Kontikijem: Krit je najsunčanije i najveće grčko ostrvo

Društvo -

Malo para za mnogo zadovoljstva – već od 199 evra

Krit je najjužnije, najsunčanije i najveće grčko ostrvo. Takođe i ostrvo nestvarne lepote, bogate zaostavštine i zanimljivih ljudi. Fascinantan je spoj prošlosti i sadašnjosti, mesto Zevsovog rođenja, centar minojske kulture... Danas je prestižna turistička destinacija kosmopolitskog opredeljenja i nevidljive posebnosti zbog koje mu se vraćaju svi oni koji ga jednom posete.Ponuda za odmor na ovom ostrvu jednako je bogata kao i sam Krit, koji se ponosi lepotom glavnog grada Herakliona, nesvakidašnjom arhitekturom Hanije, renesansnim obeležjima gradića Retimno i mirom zaliva Mirabelo čiji je ukras Agios Nikolaos... Ne zaboravite da su na Kritu uživali i grčki bogovi. Sledite njihovu mudrost.Krit je najveće ostrvo Grčke i peto po veličini ostrvo Mediterana (Sicilija, Sardinija, Korzika, Kipar...) sa dve klimatske zone: sredozemnom i severnoafričkom. Avio-saobraćaj, kojim je ostrvo povezano sa Grčkom i ostatkom sveta, izuzetno je razvijen. Najvažniji i najveći aerodrom ostrva je „Nikos Kazancakis“ u blizini Herakliona. Odrednicu međunarodnog imaju i aerodromi u blizini gradova Hanja i Sitija. Krit ima i tri velike morske luke, u Heraklionu, Hanji i Retimnu... Na Kritu je rođena minojska civilizacija, na njemu je i 350 crkava i manastira. Vizantijske bogomolje poznate su po zadivljujuićim ikonama... Ovde je nekada postojala i čuvena škola ikonografije, poznata kao Kritska škola... Svoje stvaralaštvo na Kritu je počeo i veliki kritski slikar Domenikos Teotokopolos, u svetu poznat kao El Greko. Njegova rodna kuća, iz 16. veka, u mestu Fodele se ne zaobilazi... Baš kao ni grob pesnika iz novijeg doba, Nikosa Kazancakisa...

Atrakcija su i tvrđave iz turskog i venecijanskog doba: Heraklion, Retimno, Paleohora, Frankokastelo, jednako kao i pećina Dikteo Andron u kojoj se po mitologiji rodio vrhovni bog Zevs, odnosno pećina Ideo Andron u kojoj je proveo detinjstvo. Samarićanska dolina je najduža evropska klisura. Ukoliko ste raspoloženi, nudi vam se prilika da tih 15 kilometra pređete pešačeći. Muzej u Heraklionu jedan je od najčuvenijih arheoloških muzeja na svetu...Specifičan položaj, raskrsnica tri kontinenta, ogleda se i u kosmopolitskom duhu ovog ostrva što je, uveravaju domaćini, uticaj Evrope. Tradicionalan način života odrednica je Azije, a beli pesak, flora i fauna dokaz su blizine Afrike...Masline i maslinovo ulje, vino i sir sa ovog ostrva nadaleko su čuveni. Krićani su i vrhunski majstori nekih zanata. Tkanice i vez su prepoznatljivi, jednako kao i keramički i juvelirski proizvodi...Ukras peščane plaže Vai, u oblasti Lasiti, jeste šuma palminog drveta koja dolazi do samog mora. Ostrvce Elafonisi, 78 kilometara od Hanje, mali je raj. Promovišu ga kao ostrvo tišine, obilja boja i svetlosti, živopisnih peščanih dina sa čistim morem i plažom prepunom kedrova i ljiljana...Knosos je nakveća atrakcija Krita. Na svega pet kilometara od glavnog grada Herakliona su odlično sačuvani ostaci Minosovog dvora koji je pripadao najstarijoj evropskoj civilizaciji - minojskoj.Ukoliko se odlučite da leto provedete na ovom čarobnom ostrvu jedna od preporuka su i ova dva hotela iz bogate ponude agencije KonTiki koja svojim klijentima ovog leta uz čarter let nudi i odlične cene za odmor na ostrvu gde su i Bogovi uživali.

Hotel Lambi 3* se nalazi na svega 250 metara od lepe, peščane plaže letovališta Amoudara, najbližeg Heraklionu, glavnom gradu ostrva. Raspolaže sa 108 soba, koje su namenjene za smeštaj dve do tri osobe. Sve sobe imaju balkon, TV, frižider, telefon, sef i klima uređaj koji se može koristiti uz doplatu. U sklopu hotela, gostima je takođe na raspolaganju i bazen sa ležaljkama i suncobranima. Usluga u hotelu je na bazi all inclusive koncepta.

Hotel Flisvos Beach 2* nalazi se u mirnom okruženju, preko puta široke peščane plaže u Retimnu. Sve smeštajne jedinice poseduju malu kuhinju, kupatilo sa tušem i fenom za kosu, balkon i TV. Gostima su u hotelu na raspolaganju još i sef na recepciji (uz doplatu), bar, spoljašnji bazen sa delom za decu, wifi internet konekcija u lobiju hotela. Usluga je na bazi polupansiona, a obroci se služe po principu švedskog stola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track