SRAMOTAN ZAHTEV IZ NEMAČKE: Hoće spomenik nacistima u Šumaricama
Foto: Stock

BEZOBRAZLUK

SRAMOTAN ZAHTEV IZ NEMAČKE: Hoće spomenik nacistima u Šumaricama

Društvo -

UŽAS! Članovi Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima prilikom posete Srbiji zatražili su da se u Šumaricama u Kragujevcu, gde je mučki streljano oko 3.000 nedužnih civila i dece, postavi obeležje za stradale nemačke vojnike.

Naime, kako saznajemo, članovi ovog saveza koji su u avgustu prošle godine posetili Staro vojničko groblje u Šumaricama predložili su da se, osim u Kragujevcu, grobovi nemačkih vojnika obeleže i u Kraljevu i u još nekoliko mesta u Vojvodini. Kako se navodi, ovo bi bilo regulisano bilateralnim sporazumom između Nemačke i Srbije.

- Na tom groblju je sahranjeno 60-70 nemačkih i austrougarskih vojnika iz oba svetska rata. Članovi saveza predložili su da se ta činjenica istakne na nekoj tabli. Međutim, taj predlog je bio upućen usmeno i mi zasad nismo dobili nikakvu zvaničnu inicijativu - kaže za Kurir Slavoljub Jovanović, direktor spomen-parka Kragujevački oktobar.

On objašnjava da će zahtev, ukoliko bude upućen zvaničnim putem, proslediti na razmatranje Vladi Republike Srbije.

- Svoje mišljenje o tome bi trebalo da da i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture - dodaje Jovanović.

A Dušan Čukić, predsednik Subnora, kaže za Kurir:

- Smatram da bi trebalo obeležiti grob nemačkog vojnika koji je ubijen jer je odbio da učestvuje u streljanju, i sličnih njemu. Međutim, onaj ko je bio u fašističkim legijama bio je okupator i njemu neka dižu spomenike i obeležja u njegovoj zemlji - kaže za Kurir Dušan Čukić, predsednik Subnora.

Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, smatra da moramo praviti razliku između žrtava i okupatora:

- Obeležavanje grobova je u skladu s kulturom sećanja. Svaki grob treba obeležiti, ali pored imena i prezimena trebalo bi staviti i objašnjenje pod kojim je uslovima vojnik stradao kako se žrtve ne bi izjednačavale s okupatorima i ratnim zločincima.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže da on zasad nije dobio nikakav sličan zahtev.

- Takve inicijative se uređuju međudržavnim sporazumom, a do sada nije potpisano ništa slično. Šumarice su mesto stradanja naše dece i zato zaslužuju posebno poštovanje. Spomenički kompleks se ne može menjati bez mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika - istakao je Vulin.

Kurir/Ružica Kantar

O MASAKRU

- Nemački okupatori su od 19. do 21. oktobra 1941. streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta

- Među njima je bilo i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola, kao i 15 dečaka, čistača obuće, starosti od osam do 15 godina

- Streljanje je bilo odmazda za deset ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika

O STAROM VOJNIČKOM GROBLJU

- Nastalo je u 19. veku i jedno je od najstarijih vojničkih groblja u Šumadiji

- Na njemu je sahranjen veliki broj vojnika iz Srpsko-turskih ratova (1876-1878), Balkanskih ratova, kao i iz Prvog svetskog rata

- Kada su Kragujevac 1915. osvojili Austrougari, nastavili su na njemu da sahranjuju i svoje poginule i umrle vojnike

- Posle Drugog svetskog rata, groblje je skoro potpuno uništeno

- Srpsko vojničko groblje delimično je obnovljeno 1998, a na njemu se sada nalazi tek nekoliko desetina spomenika, i to uglavnom starijih od 1912.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track