UŽIVAJTE U LETU, ALI OPREZNO: Napolju vreba velika opasnost po vaše zdravlje!
Foto: Filip Plavčić

Ozbiljno upozorenje stručnjaka

UŽIVAJTE U LETU, ALI OPREZNO: Napolju vreba velika opasnost po vaše zdravlje!

Društvo -

Ne izlazite napolje bez zaštite od sunca, jer će, pored visokih temperatura, u naredna tri dana UV zračenje u većini gradova u Srbiji biti izuzetno visoko.

foto: Filip Plavčić

Zbog toga stručnjaci upozoravaju građane da se bez preke potrebe ne izlažu suncu, pogotovu u periodu od 10 do 17 sati, kada je sunce najače.

LETNJI DAN NAKON OBLAČNOG JUTRA: U Srbiji danas sunčano i veoma toplo, uveče kiša

U toku današnjeg dana UV indeks u skoro svim gradovima biće 8 i 9, što se smatra vrlo visokim zračenjem, dok će u Kraljevu (6), Kruševcu (7), Nišu (7), Novom Sadu (7), Somboru (6), Vršcu (6) i Zrenjaninu (6) UV indeks biti visok.

foto: Printscreen/RHMZ

Međutim, već nas sutra očekuje povećanje UV indeksa za gotovo dva, odnosno tri podeoka, pa će u većini gradova biti vrlo visok i iznosiće 9. Izuzetak će jedino biti Peć, gde će ovaj indeks biti 7.

Kako savetuju stručnjaci, prvi na udaru su svetloputi, svetlooki, deca..., kojima se preporučuje nošenja šešira i naočara, jer kada je povećan UV indeks prvo strada rožnjača na oku, pa koža.

foto: Nebojša Mandić

Zaštitne kreme su već poznat vid prve i značajne pomoći u situacijama izloženosti sunčevim zracima u neprikladno vreme, ali je pitanje kako "naterati" građane da shvate ozbiljno upozorenja i posledice vide u svoj složenosti čiji je jedan od vidova i kancer kože.

(Kurir.rs/Blic/Sonja Todorović/ Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track