KURIR TV UŽIVO NOVINARKA NIN SANDRA PETRUŠIĆ O TUŽBI NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Sud partije važniji od pravosuđa!
Foto: Kurir TV

PANEL DISKUSIJA O MEDIJSKIM SLOBODAMA

KURIR TV UŽIVO NOVINARKA NIN SANDRA PETRUŠIĆ O TUŽBI NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Sud partije važniji od pravosuđa!

Društvo -

BEOGRAD - Novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić, na današnjoj konferenciji koja se održava na Kolarcu, a za temu ima medijske slobode, podsetila je na svoj slučaj kada se susrela sa tužbom koju je protiv nje podneo ministar policije Nebojša Stefanović.

Novinarka Petrušić je bila jedan od panelista konferencije “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji - šta je sledeći korak?“, a govorila je na temu "Pravosuđe i mediji - podsticaj za profesionalno izveštavanje ili kazna za neposlušne".

Sandra Petrušić je ispričala svoje iskustvo sa Apelacionim sudom u Beogradu i tužbom koju je minsitar Nebojša Stefanović podneo protiv nje.

Apelacioni sud je presudio u korist magazina NIN.

"Nema pravila na koji način se primenjuju zakoni. U Apelacionom sudu postoji određeni broj ljudi koji su spremni da donesu određene presude u skladu sa onim šta oni misle. Koliko god da sam zadovoljna što je NIN dobio takvu presudu to mi izaziva veći strah nego zadovoljstvo. Mislim da je režim rešio da pritisne i novinare i sud. To što se dogodilo sa NIN-om je pukotina koja će pokazati na koji način može da se pomogne novinarima i slobodi medija", rekla je Petrušić i navela da je pre Apelacionog njen postupak je bio u nadležnosti Višeg sudu u Beogradu.

"U prvostepenoj odluci jedna od stvari zbog čega sam proglašena krivom je ta da prilikom moje vrednosne ocene rada ministra policije nisam kontakrtiala SNS. A, sudija koju je tu presudu doneo i dalje sudi! Sudija smatra da je sud partije važniji od pravosuđa. To je ono što kod mene izaziva strah, da će takve sudije nadvladati ove kojima verujemo", podsetila je Petrušić.

Iskustvo novinarke Petrušić poslušajte od 36. minuta.

(Kurir.rs/N.M., Foto: Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track