MALI MATURANTI POLAGALI MATEMATIKU: U novac se razumeju, prizma ih preznojila
Foto: Tanjug

NAPETO

MALI MATURANTI POLAGALI MATEMATIKU: U novac se razumeju, prizma ih preznojila

Društvo -

Osmacima je najveći problem bila geometrija, dok su u baratanju s parama i cenama pokazali zavidno znanje

Osmaci su se juče, nakon lakog testa iz srpskog jezika, prilično pomučili na završnom ispitu iz matematike. I dok su se preznojavali zbog zapremine pravilne šestougaone prizme, cenu pogačica i pita s mesom izračunali su bez greške.

Iako je test iz mate bio lakši od probnog, ipak je, kako kažu mali maturanti, bio prilično zahtevan, a posebnu glavobolju zadali su im zadaci iz geometrije.

- Ma, užas! Poslednji zadatak je bio katastrofa. Dali su nam samo koliko stepeni ima ugao neke prizme, a mi smo morali da izračunamo zapreminu. To nisam ni uradio. Tu ima toliko formula i toliko toga da se piše, odustao sam čim sam pročitao zadatak - kaže Nemanja S. iz OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda.

foto: Printscreen

I njegovom drugu Zvezdanu T. upravo taj zadatak je bio najteži.

- Težak je bio i neki s pravougaonikom, ali i neki zadatak s korenima. Uradio sam oko 10 zadataka, ali se ne nerviram. Upisaću privatnu srednju, a tu mi i ne treba prijemni. Ako nakon toga budem rešio da studiram, to neće biti u Srbiji - kaže Zvezdan T.

S druge strane, osmaci kažu da su najlakši bili zadaci na početku. Jedan od omiljenih bio je da se na osnovu cenovnika izračuna koliko će koštati dve pogačice i 200 grama pite s mesom.

- To je bio definitivno najlakši zadatak. Mislim da smo to apsolutno svi uradili. Pa, za taj zadatak se pripremamo od početka osnovne - smejući se kaže Anastasija.

foto: Printscreen

Zanimljivo je da je srpskim osnovcima i prošle godine najlakši zadatak bio onaj u kojem su morali da rade s parama, odnosno da evre i dolare konvertuju u dinare.

- Uf, to nije problem! S parama znam otkad imam sedam godina - šaljivo nam je poverila Sanja B., koja veruje da je tačno uradila 19 zadataka. Danas učenici polažu kombinovani test s pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

foto: Kurir

Obećavaju kule i gradove

PRIVATNE ŠKOLE SPOPADAJU MATURANTE

Iako su u jednom periodu privatni fakulteti doživeli procvat u Srbiji, sudeći po izjavama maturanata, poslednjih godina su sve popularnije i privatne srednje škole. Novinari Kurira zatekli su juče predstavnika jedne od tih ustanova kako se u, ni manje ni više, nego u školskom dvorištu raspituje kod dece kako su uradili ispit i deli im propagandni materijal. Niko od nadležnih u školi nije reagovao na ovo uznemiravanje maloletnika.

Kurir / Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track