Priručnik za zaštitu dece od zlostavljanja

Priručnik za zaštitu dece od zlostavljanja

Društvo -
Priručnik će omogućiti zdravstvenim radnicima da se adekvatno informišu o tome na koji način da postupaju ukoliko primete takav problem

BEOGRAD - Priručnik za primenu protokola za zdravstvenu zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja predstavljen je u Institutu za javno zdravlje Srbije i tom prilikom je istaknuto da će on omogućiti zdravstvenim radnicima da se adekvatno informišu o tome na koji način da postupaju ukoliko primete takav problem.

Priručnik je sačinilo Ministarstvo zdravlja sa Institutom za mentalno zdravlje i UNICEF-om, a pomoćnik ministra zdravlja Dubravka Šaranović rekla je da je njime predviđeno da se zdravstveni radnici bolje upoznaju šta sve treba da urade ukoliko posumnjaju da se radi o zanemarivanju ili zlostavljanju dece.

"Priručnik daje smernice šta to zdravstveni radnik treba da uradi, oni treba da obaveste policiju, nadležnog dežurnog socijalnog radnika u Centru za socijalni rad kako bi se odredile dalje mere", kazala je Šaranovićeva.

Kako je rekla, priručnik će biti podeljen zdravstvenim ustanovama na primarnom nivou, tačnije za 158 domova zdravlja, kao i Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Na predstavljanju priručnika rečeno je da je uloga zdravstvenog sistema da se stvori okruženje u kome svi preuzimaju odgovornost kako bi se obezbedila sredina u kojoj je svako dete zaštićeno od zlostavljanja i zanemaraivanja.

Direktorka Instituta za mentalno zdravlje prof. dr Dušica Lečić-Toševski rekla je da je priručnik od velike važnosti kako bi se adekvatno reagovalo u slučajevima kada se posumnja da je dete zlostavljano.Takođe je ukazala da je dužnost odraslih da se brinu o interesima dece i štite ih.

Prema podacima UNICEF-a, u svetu je potrebna medicinska zaštita za 40.000 dece, a Vlada Srbije je 2009. godine usvojila "Posebni protokol sistema zdravstvene zaštite za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track